Обмеження ЄС на транзит із Калінінградом: росія погрожує «заходами у відповідь»

Обмеження ЄС на транзит із Калінінградом: росія погрожує «заходами у відповідь»

Оновлено
Укрінформ
російське МЗС викликало главу Представництва ЄС у москві Маркуса Едерера, щоб заявити йому рішучий протест у зв'язку з поширенням обмежень на вантажний транзит між Калінінградською областю та іншою територією рф і вимагати негайного їх скасування.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на ТГ-канал МЗС росії.

Зовнішньополітичне відомство рф вважає такі дії порушенням відповідних юридичних і політичних зобов'язань Євросоюзу та такими, що ведуть «до ескалації напруженості».

У разі продовження обмежень на вантажний транзит, москва погрожує «заходами у відповідь».

Як заявив секретар ради безпеки рф микола патрушев, росія найближчим часом відповість на обмеження транзиту вантажів до Калінінградської області. При цьому, стверджує він, населення Литви, територією якої проходить транзит, відчує на собі наслідки цих заходів.

«На такі ворожі дії росія, безумовно, відреагує. Відповідні заходи опрацьовуються у міжвідомчому форматі та будуть вжиті найближчим часом. Їхні наслідки вплинуть на населення Литви», - цитує патрушева Інтерфакс.

У термінології патрушева, влаштована Литвою «блокада з подачі країн Заходу транзиту через свою територію великої групи товарів» «показує, що не можна довіряти не лише усним заявам Заходу, а й письмовим також».

Як повідомлялося, з 18 червня "Литовські залізниці" припинили пропускати транзитні потяги з товарами, що потрапили під санкції ЄС. Вільнюс пояснив заборону отриманням роз'яснень від Єврокомісії, що транзит товарів, заборонених до ввезення в ЄС, стане порушенням санкцій.

У понеділок російське МЗС викликало главу литовської дипмісії Віргінію Умбрасене і заявило їй рішучий протест у зв'язку з рішенням влади Литви заборонити транзит великої номенклатури вантажів у Калінінградську область. Було висунуто вимогу «негайного скасування рестрикцій». При цьому було заявлено, що "росія залишає за собою право на дії щодо захисту своїх національних інтересів".

Читайте також: МЗС Литви роз'яснило росії порядок транзиту санкційних товарів

У свою чергу, Міністерство закордонних справ Литви вручило тимчасовому повіреному у справах рф Сергію Рябоконю ноту, в якій роз'яснено застосування обмежувальних заходів Євросоюзу до деяких категорій товарів, що прямують транзитом у Калінінград.

Відповідно до четвертого пакету санкцій Євросоюзу, прийнятого 15 березня 2022 року, обмежувальні заходи ЄС щодо імпорту та транзиту російської сталі та інших виробів із чорних металів у ЄС та через ЄС набули чинності 17 червня 2022 року – їх не можна перевозити по території Співтовариства.

Санкції були застосовані ЄС та іншими країнами після початку повномасштабного вторгнення рф в Україну 24 лютого.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-