Естонія розглядає можливість збільшення втікачів від війни у 2023 році до 75 тисяч

Естонія розглядає можливість збільшення втікачів від війни у 2023 році до 75 тисяч

Укрінформ
За оцінками Міністерства внутрішніх справ Естонії, до кінця 2023 року в країні може опинитися 75 000 українських втікачів від війни, які звернулися за тимчасовим захистом.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє національний мовник ERR.

Такі дані наведено в протоколі засідання спеціальної комісії Рійгікогу (парламенту Естонії) з контролю за державним бюджетом від 7 листопада, вони надані канцлером МВС Тармо Мійлітсом. До них додадуться ті, хто має статус так званих туристів або проїжджає через Естонію транзитом.

Читайте також: У Польщі готуються до прийому другої хвилі українських біженців

Віцеканцлер з загальної освіти та молодіжної політики Міністерства освіти і науки Лійна Пилд заявила на цій самій зустрічі, що якщо прогноз Міністерства внутрішніх справ щодо 75 тис. біженців виявиться правильним, то виконати вимогу про обов'язкову шкільну освіту буде неможливо.

"У цьому випадку доведеться переходити на навчання в кілька змін або дистанційне навчання, що сьогодні не вважається обов'язковим для шкіл", - сказала Пилд.

Міністр соціального захисту Сігне Ріїсало на зустрічі 7 листопада пояснила, що до Естонії прибуло близько 61 500 осіб, які бажають залишитися в Естонії. Однак 37% з них не мають тимчасового захисту, не потребують допомоги та підтримки з боку Естонської держави. Тому щодо них не проводиться жодної додаткової перевірки, а також не перевіряється, чи знаходяться вони фізично в Естонії.

Читайте також: В армії рф зростає кількість дезертирів – тікають до Криму через Каланчак

Керівник відділу фінансового управління місцевих самоврядувань Міністерства фінансів Сулєв Лійвік повідомив, що в серпні податковими резидентами Естонії були 5000 українських біженців, з яких було зібрано один мільйон євро прибуткового податку.

Лійна Пилд зазначила, що наразі в Естонії перебувають близько 17 тисяч українських дітей віком до 19 років. З них в інформаційній системі освіти зареєстровано 7912. 77% українських дітей навчаються в школах з естонською мовою навчання. Найбільше навантаження припадає на Таллінн, де навчається понад 50% школярів.

За даними Міністерства освіти та науки, 1200 дітей шкільного віку не перебувають на обліку в жодному органі місцевого самоврядування і вони не зараховані до жодної зі шкіл.

Читайте також: Херсон повертається під контроль України. На черзі – Луганськ?

Згідно зі статистикою Департаменту соціального страхування на 14 листопада, з початку війни в Україні кордон Естонії перетнули 114 969 втікачів від війни. З них 62 457 залишилися в Естонії, а 52 512 поїхали. Департамент поліції та прикордонохорони подає кількість заяв про тимчасовий захист до Департаменту соціального страхування у понеділок увечері.

Станом на 6 листопада тимчасовий захист отримали 39 277 біженців, що майже вдвічі менше від показника, який МВС прогнозує до кінця 2023 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-