Балансуючі mid-terms, злет «соціального близького» та Санду контратакує

Балансуючі mid-terms, злет «соціального близького» та Санду контратакує

Три події світу
Укрінформ
Проміжні вибори до Конгресу та вибори низки губернаторів подарували нові інтриги американському політикуму

Євгеній Пригожин поступово стає головним на кухні російської політики. У Молдові влада почала готуватися до політичного контрудару. Міністри закордонних справ Азербайджану та Вірменії провели переговори за участю Ентоні Блінкена.

Вибори до Палати представників, третини сенаторів та низки губернаторів, які пройшли 8 листопада у Сполучених Штатах, принесли низку сенсацій. Якщо перехід контролю над Палатою представників до республіканців було цілком очікуваним, то збереження демократами контролю над Сенатом стало приємним сюрпризом для команди Джозефа Байдена. Дональд Трамп виявився не надто успішним талісманом для GOP, а от успіх губернатора Флориди Рона Десантіса напевне став тривожним дзвіночком для колишнього господаря Білого дому.

Доки у американській політиці відбуваються звичні процеси, у російській можна спостерігати за цікавим феноменом. «Кухар путіна», причетний до створення «фабрики тролів» в Ольгіно та ПВК «Вагнер», мільярдер на державних грошах Євгеній Пригожин стає все більш помітною фігурою на державному рівні. Нещодавно він особисто курсував колоніями, вербуючи ув’язнених для війни в Україні. Саме Пригожин разом з Рамзаном Кадировим з’їв генерал-полковника Лапіна (протеже начальника російського генштабу Валерія Герасимова) та продовжує постійно атакувати губернатора Петербурга Алєксандра Бєглова. Пригожин всіляко демонструє власний вплив, аж до заяви про втручання до перебігу виборів у Сполучених Штатах. Його модель поведінки – «соціально близький», як визначали за радянської влади кримінальних злочинців на контрасті з політичними в’язнями.

Дорін Речан
Дорін Речан

Тим часом у Молдові команда Маї Санду, здається, знайшла персональний антидот проти зростаючої активності її опонентів. Його звуть Дорін Речан, це секретар Вищої ради безпеки та колишній міністр внутрішніх справ (в уряді Влада Філата Речан працював разом з Санду). Речан доволі скептично ставиться до нейтралітету Молдови та готовий діяти більш жорстко за нинішній уряд. Поки його намагатимуться не пустити до прем’єрського кабінету не лише опоненти, але і деякі представники правлячої партії, проте енергійний виконавець без рейтингу може стати ефективним захисником для президента.

Міністр закордонних справ Азербайджану Джейхун Байрамов, державний секретар США Ентоні Блінкен і голова МЗС Вірменії Арарат Мірзоян
Міністр закордонних справ Азербайджану Джейхун Байрамов, державний секретар США Ентоні Блінкен і голова МЗС Вірменії Арарат Мірзоян

Не встигли на Південному Кавказі перетравити безрезультатну зустріч путіна з лідерами Азербайджану та Вірменії, як міністри закордонних справ цих країн провели переговори за участі Ентоні Блінкена. москва втратила монополію на посередництво у азербайджано-вірменському конфлікті, і США та Європейський Союз відчувають все активніше.

Євген МАГДА, Інститут світової політики

Перше фото: Chris Dillmann/Vail Daily

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-