Штати і ЄС закликають до деескалації напруженості між Сербією і Косовом

Штати і ЄС закликають до деескалації напруженості між Сербією і Косовом

Укрінформ
США і Євросоюз закликали до деескалації напруженості між Сербією і Косовом, яка зросла в останній тиждень та призвела до виникнення сербських барикад у Митровиці, а також розпорядження офіційного Белграда підвищити бойову готовність.

Про це йдеться у спільній заяві, оприлюдненій у середу на сайті Держдепартаменту США, передає Укрінформ.

«Закликаємо всіх до максимальної стриманості, невідкладних дій для безумовної деескалації ситуації, утримання від провокацій, погроз чи залякувань»,- наголошується в документі.

При цьому підкреслюється, що США і Євросоюз працюють безпосередньо з президентом Вучичем і прем’єр-міністром Курті, «щоб знайти політичне рішення, розрядити напруженість та узгодити подальші дії в інтересах стабільності, безпеки й добробуту всіх місцевих громад».

У цьому зв’язку в заяві вітається запевнення косовської сторони, що не існує жодних списків косовських сербів, які підлягають арешту чи судовому переслідуванню за мирні протести та зведення барикад.

Читайте також: Сербія дестабілізує ситуацію в регіоні під проводом росії - глава МВС Косова

«Водночас необхідно поважати верховенство права, і будь-яка форма насильства є неприйнятною і не допускається»,- підкреслюється в заяві.

Крім того, висловлюється очікування, що «Косово і Сербія повернуться до створення середовища, сприятливого для примирення, регіональної стабільності та співпраці на благо своїх громадян».

Як повідомляв Укрінформ, впродовж останнього тижня Сербія почала звинувачувати Косово в утисках етнічних сербів з боку косовських албанців. Це призвело до створення барикад та виникнення інцидентів зі стріляниною.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-