Спецслужби Литви бачать однакову потенційну загрозу як у росіянах, так і в білорусах

Спецслужби Литви бачать однакову потенційну загрозу як у росіянах, так і в білорусах

Укрінформ
росіян та білорусів із точки зору можливої загрози треба оцінювати однаково.

Про це заявив глава Департаменту держбезпеки Литви Дарюс Яунішкіс в інтерв'ю Delfi, передає Укрінформ.

"Ми розуміємо, що серед білорусів є і представники опозиції, ті, хто бореться за кращу Білорусь, але у нас є чимало фактів, що іноді приїжджають люди, завербовані білоруським КДБ. Їх не один, не два, не три", – сказав Яунішкіс.

Читайте також: росія відправила ешелон із мобілізованими з білорусі у напрямку Луганщини - моніторингова група

За його словами, у Литві було зафіксовано факти в'їзду агентів білоруського КДБ та завербованих людей.

"Білоруський КДБ працює дуже інтенсивно, як і російський у себе. Я маю на увазі, що люди, які перетинають кордон і їдуть у ці країни за дешевим пальним, сигаретами чи ще за чимось, автоматично опиняються в зоні ризику. У нас є факти вербування людей, їх запитують, наприклад, про політичну ситуацію в Литві, про їхню роботу, освіту, хто вони. Збирають інформацію, лякають, щоб отримати інформацію", – сказав Яунішкіс.

Читайте також: МЗС спростувало інформацію про прохання Києва не включати білорусь в останні пакети санкцій ЄС

російські та білоруські спецслужби, за його словами, "славляться" тим, що можуть "підсунути" злочини і потім звинувачувати, заявляючи: "Якщо хочеш повернутися додому, а не сидіти у в'язниці 10 років, маєш співпрацювати".

Він наголосив, що зараз Європа потроху "очищується" від впливу російської розвідки, і такі процеси протікають у багатьох країнах, але не треба керуватися ілюзіями, ніби рф не має своїх агентів у всій Європі.

"Ми бачимо, що відбувається в Болгарії – там одного за іншим ловлять російських шпигунів – висилають додому або заарештовують. Були випадки в Нідерландах, Британії та інших країнах. Є чимало фактів, багатьох іноземних агентів ловлять, їх висилають додому. Те саме і в країнах Балтії", – сказав він.

Читайте також: Болгарія схвалила угоду з Україною про поставки озброєння

Нагадаємо: як раніше повідомив командувач Об’єднаних сил Збройних сил України генерал-лейтенант Сергій Наєв, білорусь наразі не становить безпосередньої загрози для України, водночас Сили оборони поступово збільшують свої оборонні спроможності на кордоні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-