Євросоюз ввів додаткові санкції за порушення прав людини в Ірані

Євросоюз ввів додаткові санкції за порушення прав людини в Ірані

Укрінформ
Європейський Союз запровадив санкції проти п`яти осіб і двох організацій, відповідальних за серйозні порушення прав людини в Ірані.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у пресрелізі Ради ЄС.

Зазначається, що, зокрема, до санкційного списку потрапив командир підрозділу Тегеранської поліції правоохоронних сил Ірану (LEF) і людина, пов’язана зі «справою Мар’ям Арвін» – юристки, яка опинилася за ґратами через свою правозахисну діяльність і згодом померла.

Також санкції ввели проти речника іранської поліції та секретаря Вищої ради кіберпростору Ірану (SCC), органу, відповідального за репресії в кіберпросторі.

Крім цього, під санкції потрапив фонд IRGC — це орган, відповідальний за управління інвестиціями «Корпусу вартових ісламської революції» та спрямування грошей на жорстокі репресії режиму та Студентську організацію Basij (SBO). Остання діє як насильницька армія в університетських містечках, де студенти влаштували протести восени 2022 року, а згодом стали жертвами репресій і серйозних порушень прав людини, таких як викрадення та тортури.

Загалом обмежувальні заходи ЄС застосовано до 216 фізичних та 37 юридичних осіб. Вони включають заморожування активів, заборону на в’їзд до ЄС і заборону надавати кошти тим, хто є у підсанкційному списку. Також діє заборона на експорт до Ірану обладнання, яке може використовуватися для внутрішніх репресій, і обладнання для моніторингу телекомунікацій.

Європейський Союз висловлює свою підтримку фундаментальним прагненням народу Ірану до майбутнього, де його права людини та основні свободи поважаються та захищаються.

Читайте також: США запровадили санкції проти рф та Ірану через незаконні арешти американців

ЄС закликає Іран припинити практику винесення та виконання смертних вироків протестувальникам, скасувати винесені смертні вироки, а також забезпечити належну правову процедуру для всіх затриманих. ЄС також закликає Іран припинити практику затримання іноземних цивільних осіб з метою отримання політичної вигоди.

Сьогоднішній пакет санкцій слідує за попередніми сімома, прийнятими Радою ЄС 17 жовтня, 14 листопада та 12 грудня 2022 року, а також 23 січня, 20 лютого, 20 березня та 24 квітня 2023 року.

Як повідомлялося, протести в Ірані спалахнули восени минулого року після смерті 22-річної Махси Аміні, яка загинула після затримання поліцією моралі. У п'ятницю в Ірані стратили трьох чоловіків, обвинувачених у вбивстві трьох силовиків під час торішніх антиурядових протестів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-