Ніхто серйозно не сприймає спекуляції навколо відкриття «другого фронту» в Грузії - Боррель

Ніхто серйозно не сприймає спекуляції навколо відкриття «другого фронту» в Грузії - Боррель

Укрінформ
Ніхто серйозно не сприймає припущення про, нібито, «погрози» з боку України втягнути Грузію у війну проти Росії та відкрити «другий фронт», оскільки єдиним бенефіціаром таких спекуляцій є сама Росія.

Про це у Брюсселі під час пресконференції за підсумками Ради асоціації ЄС-Грузія заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Саме так він відповів на запитання преси, чи зміг прем’єр-міністр Грузії Іраклій Гарібашвілі донести до західних партнерів своє занепокоєння стосовно, нібито, погроз України відкрити «другий фронт» у Грузії, про що раніше заявляв сам керівник грузинського уряду.

«Ми хотіли б, щоб Україна й Грузія мали найкращі відносини. Якщо є будь-які проблеми між ними, єдиним бенефіціаром від них є Росія. Безумовно, я зроблю все, що від мене залежить, та передам послання українській стороні про добру волю Грузії зі встановлення можливо найкращих відносин. Що стосується другого фронту, я думаю, це дуже довга історія. Ніхто серйозно на це не зважає, і я не бачу жодних закликів про це, ані від України, ані від будь-кого іншого», - наголосив Боррель.

Читайте також: Росія може втрутитися в парламентські вибори у Грузії - Зурабішвілі

Він зауважив, що після надання Грузії статусу країни-кандидата відносини між ЄС і Грузією вступили у нову стратегічну фазу. Боррель порадив уряду країни гідно відповісти на потужні європейські прагнення народу Грузії.

«Дозвольте мені донести три послання. Перше – ви маєте прискорити імплементацію реформ, включаючи ті, що містяться в Угоді про асоціацію, та виконати дев'ять кроків, що містяться в рекомендаціях Європейської комісії. Для цього у вас є ресурс живого громадянського суспільства, і важливо взяти кожного «на борт». Це вимагає рішучих кроків зі зменшення політичної напруги», - зауважив високий представник ЄС.

Другим найважливішим фактором для подальшої успішної євроінтеграції Грузії Боррель назвав пункт прийняття спільних цінностей і принципів, які є основою Євросоюзу, що набуває особливої важливості в поточному складному і навіть небезпечному геополітичному контексті.

«Ми вітаємо ваш стратегічний вибір у напрямку членства у Європейському Союзі. Ми відмічаємо зростання, повільне, але зростання вашого приєднання до наших рішень у сфері зовнішньої та безпекової політики. Ми очікуємо на суттєве збільшення такого приєднання протягом наступних років», - сказав Боррель.

Третім найважливішим пунктом він назвав необхідність проведення в Грузії вільних виборів, відповідно до рекомендацій Венеціанської комісії та БДІПЛ/ОБСЄ, що цього року стануть випробуванням для грузинської демократії.

Високий представник ЄС висловив повну підтримку незалежності, суверенітету та територіальній цілісності Грузії та її зусиллям на шляху європейської інтеграції.

За повідомленнями грузинських ЗМІ, прем’єр-міністр Грузії Іраклій Гарібашвілі у лютому звинуватив «владу України» у спробах втягнути Грузію у війну з Росією та відкрити «другий» фронт проти Росії в Грузії.

Раніше під час конференції з безпеки Globsec у Братиславі цей же державний діяч назвав головною причиною нападу Росії на Україну «прагнення України приєднатися до НАТО». Він уже відомий заявами, що Грузія не буде надавати військову допомогу для України та не вводитиме санкцій проти Росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-