Торік Росія отримала з ЄС «чутливих товарів» на понад €100 мільйонів - Bloomberg

Торік Росія отримала з ЄС «чутливих товарів» на понад €100 мільйонів - Bloomberg

Укрінформ
Попри велику кількість раундів введених санкцій проти Росії, за перші дев’ять місяців минулого року країна імпортувала з Євросоюзу «чутливих товарів», які використовуються у зброї, на понад 100 млн євро.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Bloomberg.

За словами європейського чиновника, країни Європейського Союзу все ще роблять недостатньо, щоб зупинити Росію в отриманні технологій, які підпадають під обмеження експорту до РФ, для використання їх у зброї для ведення війни проти України.

Майже чверть з 450 мільйонів євро так званих «товарів високого пріоритету», які Росія отримала з ЄС за перші дев'ять місяців минулого року, були відправлені безпосередньо з країн блоку.

Читайте також: Експерт: Майже вся компонентна база в російській зброї на сьогодні - іноземна

Решту таких товарів Росія здебільшого імпортувала через треті країни, як наприклад, Туреччина, Об'єднані Арабські Емірати, Сербія, Китай, Узбекистан, Казахстан, Киргизстан та Вірменія.

Зазначається, що впродовж останніх місяців ЄС та його союзники зосередили більшу частину своєї роботи із застосування санкцій проти РФ на переліку товарів «спільного високого пріоритету», які включають десятки запчастин, компонентів і передових технологій, таких як напівпровідники та електроніка, які були знайдені в ракетах та інших військових системах, що використовуються Росією проти України, або необхідні для їхнього виробництва.

Серед іншого, у блоці вживають заходів щодо дотримання виконання санкційного режиму: експортні обмеження для компаній у третіх країнах, а також дипломатичні контакти з цими країнами з проханням обмежити реекспорт до Росії.

Читайте також: Електроніка західного виробництва у російській зброї: що знаходять експерти

ЄС також отримав повноваження, які дозволять йому забороняти експорт санкційних товарів до країни в найбільш кричущих випадках, хоча деякі країни-члени досі опиралися використанню цього інструменту.

Як повідомляв Укрінформ, попри введення західних санкцій, Росія продовжує отримувати багатомільярдні прибутки від експорту нафти і газу та витрачати їх на війну проти України.

Фото з сайту defence-ua.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-