Китай «обрав сторону» і не може претендувати на нейтралітет у війні Росії проти України - посол США

Китай «обрав сторону» і не може претендувати на нейтралітет у війні Росії проти України - посол США

Укрінформ
Посол США при НАТО Джуліанна Сміт заявила, що Китай допомагає РФ досягати своїх військових цілей в Україні, продовжуючи продавати Москві такі товари, як технології БПЛА або порохові компоненти.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Politico.

За її словами, Китай «обрав сторону» та більше не може претендувати на нейтральну позицію у війні РФ проти України.

«КНР не може претендувати на повний нейтралітет у цій справі, і вони насправді обрали сторону», - сказала Сміт.

«Я вважаю, що коли КНР намагається зобразити себе нейтральною стороною, коли йдеться про цю війну, ми на це не купимося», - додала вона.

Сміт сказала, що Сполучені Штати «все частіше бачать матеріальну підтримку» з боку Китаю для РФ, додавши, що це обладнання, що може мати як цивільне, так і військове застосування, і воно зіграло вирішальну роль у допомозі Москві досягти деяких її цілей у війні проти України.

«Якби вони не надавали деякі з цих компонентів або цю матеріальну підтримку, РФ була б у зовсім іншій ситуації та мала б проблеми з вчиненням деяких з цих актів агресії», - сказала посол США.

Вона окреслила види підтримки, які Пекін надає Москві, серед яких «верстати, мікроелектроніка, технології БПЛА та нітроцелюлоза, що використовується в якості палива».

Читайте також: США застерегли Китай від будь-яких спроб допомогти Росії у війні проти України

За словами Сміт, наразі немає доказів того, що Китай надає «летальну підтримку» РФ, але Пекін надсилає обладнання та технології, які можна використовувати як у цивільних, так і у військових цілях, і це допомагає забезпечувати потреби військ РФ.

«У багатьох випадках ми бачимо потік компонентів подвійного призначення, які, по суті, дозволяють РФ вести неспровоковану агресивну війну в Україні», - додала вона.

Як повідомляв Укрінформ, Китай відкидає звинувачення у підтримці російського вторгнення в Україну, наполягає на законності торгівлі з РФ та стверджує, що уряд країни забезпечує ефективний контроль за експортом товарів військового призначення та подвійного використання.

Фото: nato.usmission.gov

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-