Генсек ООН закликає Ізраїль і ХАМАС укласти угоду про припинення вогню

Генсек ООН закликає Ізраїль і ХАМАС укласти угоду про припинення вогню

Укрінформ
Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш закликає лідерів Ізраїлю та ХАМАСу досягти угоди щодо припинення вогню в Газі.

Як передає власкор Укрінформу у Нью-Йорку, про це він заявив журналістам у вівторок.

«Заради народу Гази, заради заручників та їхніх родин у Ізраїлі, а також регіону й цілого світу, наполегливо закликаю уряд Ізраїлю та керівництво ХАМАСу досягти зараз угоди», - сказав він.

Інакше, за словами Генсека, «війна з усіма її наслідками як у Газі, так і в усьому регіоні, наростатиме в геометричній прогресії».

Читайте також: Штати не підтримують розслідування МКС щодо дій Ізраїлю в Газі - Білий дім

Гутерреш укотре застеріг Ізраїль від проведення воєнної операції в Рафаху, оскільки вона призведе до «нестерпного загострення та загибелі тисяч цивільних осіб і переміщення ще сотень тисяч».

У цьому місті перебуває 1,2 млн палестинців, вимушено переміщених з півночі Гази, нагадав він.

«Усі члени Ради Безпеки ООН та багато інших урядів чітко висловили свою незгоду з такою операцією, - додав він. - Я закликаю всіх, хто має вплив на Ізраїль, докласти всіх зусиль, аби запобігти цьому».

Генсек також закликав міжнародне співтовариство «зробити все можливе, щоб запобігти голоду».

Читайте також: Ізраїль увійде в Рафах «з угодою, або без неї» - Нетаньягу

За його словами, хоча був досягнутий деякий прогрес у цьому напрямку, потрібно зробити набагато більше, зокрема відкрити обіцяні Ізраїлем два пункти пропуску на півночі Гази для доправлення допомоги з порту Ашдод та Йорданії.

«Ми вітаємо доставку допомоги повітряним та морським шляхом, але альтернативи масовому використанню сухопутних маршрутів немає», - сказав Гутерреш, закликавши Ізраїль гарантувати безпечний, швидкий та безперешкодний гуманітарний доступ по всій Газі, у тому числі для Агентства ООН у справах палестинських біженців (UNRWA), проти діяльності якого виступає Тель-Авів.

Генсек наголосив, що війна зруйнувала систему охорони здоров'я в секторі Газа, де дві третини медичних закладів не працюють.

«Деякі лікарні зараз нагадують кладовища», - сказав він, нагадавши про виявлення масових поховань, зокрема у шпиталях Аль-Шифа та Насера.

Читайте також: У ХАМАСі повідомили, за яких умов готові скласти зброю

На переконання Гутерреша, незалежним міжнародним слідчим має бути надано негайний доступ до цих об'єктів, аби вони визначили обставини, за яких загинули «сотні палестинців».

«Сім'ї загиблих і зниклих безвісти мають право знати, що сталося. І світ має право на притягнення до відповідальності за будь-які порушення міжнародного права, що могли мати місце», - заявив він.

Генеральний секретар наголосив на «незамінній» роботі агентства UNRWA, яке підтримує мільйони людей у Газі, на Західному березі, у Йорданії, Сирії та Лівані.

«Присутність агентства UNRWA в усьому регіоні є джерелом надії та стабільності. Його послуги у сфері освіти, охорони здоров'я тощо забезпечують відчуття нормальності, безпеки й стабільності для громад, що перебувають у відчаї», - сказав він.

За словами Гутерреша, настав «момент, щоб підтвердити наші сподівання та зробити внесок у рішення про дві держави - єдиний стійкий шлях до миру та безпеки для ізраїльтян, палестинців і цілого регіону».

Як повідомлялося, у квітні Вашингтон заборонив фінансування UNRWA щонайменше до 2025 року.

Після звинувачень, висунутих Ізраїлем на адресу UNRWA наприкінці січня щодо участі 12 працівників агентства в нападі 7 жовтня, воно звільнило їх і попросило провести швидке й неупереджене розслідування.

Генсек ООН призначив незалежну групу експертів, яка підготувала свої пропозиції для забезпечення агентством нейтралітету у своїй роботі.

Гутерреш також доручив Управлінню служб внутрішнього нагляду ООН розслідувати достовірність звинувачень Ізраїлю щодо 12 співробітників БАПОР. Розслідування триває.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-