Сі їде до Європи, щоб посилити економічні зв’язки та схилити ЄС на свій бік - експерт

Сі їде до Європи, щоб посилити економічні зв’язки та схилити ЄС на свій бік - експерт

Відео
Укрінформ
Лідер КНР Сі Цзіньпін наступного тижня відвідає низку європейських країн, щоб посилити торговельно-економічні зв’язки та спробувати схилити Євросоюз на свій бік, порушивши єдність США та ЄС.

Про це у своєму відеоблозі на Ютуб-каналі Укрінформу розповів експерт з міжнародних питань, український дипломат Ігор Долгов. 

«Лідер Китаю Сі Цзіньпін прагне переробити світ, розірвати мережу альянсів, створену Вашингтоном, і очистити міжнародні організації від західних цінностей. Усе це розуміють і на Заході. Зокрема, у нещодавній публікації видання Foreign Affairs прямо зазначили, що китайський лідер намагається скинути з п’єдесталу американський долар і ліквідувати контроль США над критично важливими технологіями», – зазначив Долгов.

Китай вважає себе лідером у реформах світової системи і світового порядку, зауважив експерт. А для того, щоб це лідерство впровадити в життя, КНР розгорнув кілька глобальних програм: «Один пояс, один шлях» (2013), «Глобальна ініціатива розвитку» (2021), «Глобальна ініціатива безпеки» (2022), «Глобальна цивілізація» (2023).

Натомість, як додав Долгов, НАТО, США та ЄС добре бачать розбіжності між заявленою політикою Китаю та його реальними діями. Китай зацікавлений в економічній співпраці з Євросоюзом. Торговельний обмін, великий ринок, високі технології, логістика – це сфера інтересів Китаю на європейському просторі. Але в ЄС неодноразово наголошували, що не зможуть розвивати «нормальні відносини» з Китаєм, якщо Пекін не використає свій вплив і не переконає Росію вивести війська з України. Це заявляв високий представник ЄС Жозеп Боррель, нагадав експерт.

Зі свого боку Штати, за його словами, відкрито наполягають: Китай не може говорити про свій нейтралітет і водночас підтримувати Росію в її агресивних діях проти України – постачати верстати, мікроелектроніку, нітроцелюлозу для виробництва боєприпасів і ракетного палива та інші товари подвійного призначення, які зміцнюють оборонно-промислову базу Росії.

Тож, на думку Долгова, мета Сі в контексті анонсованого візиту до трьох країн Європи – це розвиток торговельно-економічних зв’язків, а прихована – спробувати схилити Євросоюз на свій бік та порушити єдність Сполучених Штатів і ЄС.

Читайте також: США готові тиснути на Китай, щоб він припинив підтримку російського ВПК - Блінкен

Україна ж, як зазначив експерт, чекає, щоб у Європі Китай отримав таке ж попередження, як від США та НАТО. «Нам треба, щоб Китай припинив підтримувати Росію», – наголосив дипломат. «Якщо ж ні – тоді, найімовірніше, буде знову холодна війна, але з іншими гравцями: Заходом і Китаєм (замість СРСР), який перебрав на себе не тільки економічну потугу, але й глобальний вплив. А Росія при цьому відіграватиме роль сателіта», – додав він.

Як підсумував Долгов, «після більш ніж двох років війни ми прийшли до того моменту, коли все стало очевидним. Китаю пояснювали, пояснюють і будуть пояснювати буквально на пальцях – треба припинити підтримувати військово-промисловий комплекс Російської Федерації».

Як повідомляв Укрінформ, візит Сі Цзіньпіна до Європи триватиме з 5 по 10 травня, під час поїздки він планує відвідати Францію, Сербію та Угорщину.

Повідомлялося також, що президент Франції Еммануель Макрон має намір поглибити особисті зв'язки з лідером КНР Сі Цзіньпіном під час його дводенного візиту до Франції та закликатиме китайського лідера спонукати очільника Кремля Володимира Путіна припинити війну в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-