Ситуація в Ірані стабільна, жодних ознак можливих заворушень немає - дипломат

Ситуація в Ірані стабільна, жодних ознак можливих заворушень немає - дипломат

Ексклюзив
Укрінформ
Ситуація в Ірані після загибелі і поховання президента Ібрагіма Раїсі абсолютно стабільна, жодних ознак можливих заворушень чи протестів немає. Наразі тривають поховання інших загиблих в авіатрощі президентського гелікоптера.

Про це у коментарі Укрінформу в п’ятницю, 24 травня, повідомив тимчасовий повірений у справах України в Ісламській Республіці Іран Євген Кравченко.

«Деякі експерти і аналітики висловлювали прогнози, що після загибелі президента Раїсі в Ірані можуть початися якісь заворушення чи протести. Я цього не очікував і зараз не бачу на вулицях жодних ознак цього. Ситуація абсолютно стабільна. Країна живе звичайним життям», - сказав дипломат.

Він зазначив, що в Тегерані досі висять жалобні плакати і прапори, а поховання жертв авіатрощі гелікоптера ще тривають. Зокрема, сьогодні у Тебрізі ховають губернатора провінції Східний Азербайджан Малека Рахматі, а у передмісті Тегерану - одного з керівників охорони президента Мехді Мусаві, повідомив тимчасовий повірений у справах України. Наступними днями теж відбуватимуться відповідні траурні заходи.

Переважна більшість публікацій в іранських ЗМІ також присвячена темі авіатрощі, зазначив Кравченко.

Водночас, за словами дипломата, керівництво Ірану демонструє, що політична вертикаль влади не дає збоїв і продовжує працювати попри загибель президента.

У цьому контексті Кравченко нагадав, що вже оголошено дату позачергових виборів нового президента, які відбудуться 28 червня, а реєстрація кандидатів розпочнеться з 30 травня і триватиме до 3 червня.

Дипломат також зазначив, що, всупереч прогнозам про можливу зміну розкладу роботи парламенту у зв’язку із загибеллю президента, іранський Меджліс 11-го скликання завершив роботу за графіком, а на понеділок, 27 травня, вже оголошено урочисту церемонію відкриття парламенту 12-го скликання. Цього тижня так само за планом розпочала роботу нова Рада експертів Ірану шостого скликання, повідомив Кравченко.

«Певні зміни відбулись в апараті президента, але вони ніяк не вплинули на роботу владної вертикалі», - зазначив він.

Читайте також: Загибель президента Ірану відклала перемовини із МАГАТЕ - Гроссі

Як повідомляв Укрінформ, у четвер, 23 травня, загиблого в авіакатастрофі президента Ірану Ібрагіма Раїсі поховали в його рідному місті, Машхаді. Обов’язки тимчасового президента країни до виборів, що відбудуться у червні, виконуватиме перший віцепрезидент Мохаммад Мохбер.

Президент Ірану Ібрагім Раїсі та міністр закордонних справ Хосейн Амір Абдуллахіян загинули внаслідок аварії гелікоптера, що сталася 19 травня. Гелікоптер впав у гірській місцевості поблизу кордону з Азербайджаном. В Ірані оголосили п’ятиденну жалобу за загиблими.

На борту гелікоптера, що розбився, також перебували губернатор провінції Східний Азербайджан Малек Рахматі, представник Верховного лідера в провінції, п’ятничний імам Табризу, Мохаммад Алі Аль-е-Хашем та керівник президентської команди охоронців Мехді Мусаві і члени екіпажу.

Фото: AA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-