У ЄС офіційно оголосили про новий режим санкцій за порушення прав людини в Росії

У ЄС офіційно оголосили про новий режим санкцій за порушення прав людини в Росії

Укрінформ
У ЄС офіційно оголосили про створення нових рамкових правил для застосування санкцій щодо осіб, причетних до порушень прав людини у Росії, та запровадив їх щодо 19 російських громадян та однієї установи.

Про це повідомляється на сайті Європейської ради, передає Укрінформ.

«Рада ЄС сьогодні створила нові рамкові умови для застосування обмежувальних заходів проти відповідальних за серйозні порушення прав людини, за репресії проти громадянського суспільства й демократичної опозиції, а також за підрив демократії та верховенства права в Росії», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що запровадити новий санкційний режим запропонував високий представник ЄС Жозеп Боррель після смерті у російській в’язниці Олексія Навального. Він включає обмеження на експорт обладнання, яке може використовуватися для внутрішніх репресій, а також обладнання, технологій або програмного забезпечення, що використовується переважно у сферах інформаційної безпеки, для проведення моніторингу або перехоплення на засобах телекомунікації.

Рада ЄС також вирішила включити до санкційного списку 19 осіб і російську Федеральну службу з виконання покарань (рос. ФСИН), яка несе відповідальність за систематичне знущання та погане поводження з політв’язнями. До переліку увійшли судді, прокурори та інші представники правової системи Росії, які відіграли ключову роль в ув’язненні та загибелі Навального, в ув’язненні за політичними звинуваченнями одного з найбільш поважних російських правозахисників Олега Орлова та художниці Олександри Скочиленко.

Читайте також: ЄС запровадив санкції за порушення прав людини в Росії - дипломати

На підсанкційних осіб поширюються заморожування фінансових активів, громадянам ЄС або компаніям заборонено надавати їм будь-які кошти. На фізичних осіб також поширюється заборона на поїздки до ЄС, навіть транзитом.

Як повідомлялося, 16 лютого Федеральна служба виконання покарань РФ заявила, що Олексій Навальний помер у колонії №3 у Ямало-Ненецькому автономному окрузі.

У березні Рада ЄС ухвалила рішення про запровадження обмежувальних заходів щодо 33 фізичних осіб і двох установ у РФ, причетних до смерті Навального.

10 квітня високий представник ЄС із закордонної політики і політики безпеки Жозеп Боррель заявив, що країни Євросоюзу обговорюють «новий окремий режим санкцій щодо Росії», і висловив сподівання, що цей режим буде затверджений швидко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-