Чи потопить

Чи потопить "Тиса" Орбана?

Укрінформ
Як довго сяятиме зірка Петера Мадяра

Майже не відомий нікому ще три місяці тому політичний новачок Петер Мадяр домінує в новинах у сусідній Угорщині, але також привертає увагу за кордоном. Раніше, у лютому,  один з непомітних чиновників у правлячій партії "Фідес" публічно виступив з гострою критикою "мафіозної" системи, частиною якої він колись був, і передусім її батька-засновника – багаторічного прем'єр-міністра Віктора Орбана.

43-річному юристові вдалося струсонути політичну сцену в країні та мобілізувати на антиурядові демонстрації сотні тисяч людей. Організований ним "Національний марш за нову Угорщину", який пройшов центром Будапешта 6 квітня під вигуки "Орбана у відставку!" та зібрав близько 100 тисяч людей (за населення країни у 10 млн осіб), став найбільшою масовою демонстрацією за останні десятиліття в країні. На цьому ж марші Мадяр анонсував майбутнє заснування своєї партії – "першого цвяха у труну владного апарату".

Щоправда, щоб встигнути застрибнути в останній вагон та піти на вибори до Європарламенту, які проходитимуть в країні 9 червня, "новоспеченому" опозиціонеру довелося відмовитися від заснування власної політичної сили та приєднатися до вже існуючої. Вибір було зупинено на невеличкій та маловідомій "Партії поваги та свободи" (TISZA), де Мадяра оперативно обрано віцеголовою. 

Тож тепер нова зірка угорської політики активно їздить регіонами, "щоб донести послання про справжні зміни до найменшого села". З активністю, якій міг би позаздрити будь-який політик, – за день колишній чиновник, одягнутий у джинси, білу сорочку та снікерси, може відвідати з 5–7 місць. Його виступи, переважно з імпровізованої трибуни на відкритому кузові фургона, збирають від сотень до тисяч людей, залежно від розміру населеного пункту. В умовах інформаційної блокади та протидії з боку підконтрольних "Фідес" ЗМІ пряма трансляція зустрічей йде на Facebook-сторінці Мадяра, яка тепер налічує близько 300 тис. підписників.

І це – щось абсолютно нове для угорської глибинки, де масові політичні зібрання вже давно не є характерними. Відкритість цих зустрічей та велика кількість їх учасників також сильно контрастує з передвиборчими гастролями головної людини країни – неанонсовані публічно заходи переважно у вузькому колі прихильників та активістів "Фідес", про які Орбан повідомляє вже постфактум.

Видима підтримка Мадяра відображається і в цифрах соцопитувань: останні свідчать, що за партію TISZA на виборах до ЄП готові проголосувати 26% угорців. Тож популярність Мадяра наразі є навіть більшою, ніж усіх разом "старих" опозиційних партій країни, – лівоцентристський альянс у складі Демократичної коаліції експрем’єра Ференца Дюрчаня, соціалістів з MSZP та зелених з Párbeszéd може отримати 17%. На першому місці лишається партія Орбана, однак за неї готові проголосувати лише 39%, що на понад 13% менше, ніж її результат на минулих європейських виборах (52,6%).

Вибори до ЄП, які відбуватимуться в Угорщині одночасно з місцевими, не матимуть значного впливу на внутрішньополітичні розклади в країні, однак вони стануть таким собі всенародним опитуванням на шляху до ключових виборів у парламент у 2026 році. Але до них ще два роки, і головним питанням буде, чи не зникне серед угорців нинішня ейфорія після появи політика Мадяра, який так стрімко та досить неочікувано вистрілив. 

Janos Kummer/Getty Images
Фото: Janos Kummer/Getty Images

ПЕДОФІЛЬСЬКИЙ СКАНДАЛ, ЕКСДРУЖИНА ТА СХОДЖЕННЯ ЗІРКИ

Наразі вже колишній член правлячої "Фідес" тривалий час був гвинтиком системи, яку він тепер так активно критикує. Не першого чи другого ешелону, але й не останнього. Працював у МЗС, офісі прем’єра, державних банківських установах, у 2019–2022 рр. очолював державний Центр студентського кредитування.

Батьки Мадяра були високопоставленими юристами (працювали у судовій гілці влади), а двоюрідного діда Ференца Мадла взагалі обрали президентом Угорщини (2000–2005 рр.).

"До цього Мадяр був кимось з четвертого ряду в середовищі партії "Фідес". Він не був партійним функціонером, але був дуже близьким до неї у світоглядному плані. І, звичайно, він знав багатьох людей з "Фідесу", був одружений з високопоставленою політикинею "Фідесу" протягом 16 років", – зазначила в коментарі Укрінформу експертка з угорської політики, журналістка австрійського інформагентства АРА Петра Едльбахер.

Власне, більш відомим угорській публіці Мадяр вважався, напевне, саме як чоловік Юдіт Варги – колишньої депутатки та міністерки юстиції, одного з облич правлячої партії, яка мала очолити список "Фідес" на виборах до Європарламенту.

І так склалося, що саме Юдіт Варга опинилася в центрі подій, які передували трансформації Мадяра в активного критика орбанівської системи.

Все розпочалося наприкінці квітня 2023 року, коли з нагоди візиту Папи Римського президентка Угорщини Каталін Новак помилувала кількох людей. Серед них був, як виявилося пізніше, і заступник директора дитбудинку, що покривав педофільські дії свого начальника.

"Президентка Новак, яка також є близькою соратницею Орбана, колишньою міністеркою, ухвалювала це рішення про помилування. За процедурою, воно також підписується у міністерстві юстиції. І тут з'явилася міністерка юстиції Варга, тому що вона мала підписати це помилування", – зазначила Едльбахер.

На її переконання, ця історія про помилування не мала стати публічною, а її оприлюднення було радше "збігом обставин". "Один юрист якось вранці переглядав рішення Верховного суду і помітив там щось про помилування президенткою, але без конкретних деталей. Він почав шукати у базі даних і знайшов цей випадок – ішлося саме про помилування засудженого співучасника цієї справи про педофілію. Юрист відправив цю інформацію кільком ЗМІ електронною поштою, і одне інтернет-видання підхопило це повідомлення, перевірило його та опублікувало. Так це стало надбанням громадськості. Це було на початку лютого 2024 року", – вказала журналістка, угорка за національністю.

Ця інформація про помилування фігуранта педофільського скандалу спричинила надзвичайне обурення в угорському суспільстві й призвела до протестів. Влада спочатку сподівалася, що скоро ситуація заспокоїться, і не реагувала, однак через тиждень – а кабінет Орбана проводить регулярні опитування населення на різні теми, щоб з'ясувати його турботи та інтереси, – зрозуміла, що люди обурені", включно з прихильниками "Фідес".

Це був тривожний знак. Тоді Орбан з'явився спочатку у відео на Facebook, де заявив про намір змінити закон про помилування, і розповів, що вони збираються зробити все більш жорстким і так далі. Але на той час вже було зрозуміло, що у президентки справи кепські, прокоментувала Едльбахер. 

Через кілька днів, коли президентка Угорщини перебувала з візитом за кордоном, їй довелося повернутися додому, і було прийнято рішення про її відставку. Варгу, яка на момент підписання була міністром юстиції, також негайно усунули від справ, щоб це не вдарило по списку "Фідес" на виборах до Європарламенту".

У той же вечір, коли стало відомо про залишення президентської посади Новак та політичну відставку Варги, відреагував її вже колишній чоловік Петер Мадяр. У кількох постах на Facebook він спочатку оголосив, що залишає усі свої посади у державних компаніях, оскільки "не хоче бути частиною системи, в якій відповідальні ховаються за жіночими спідницями". Відразу після цього він дав інтерв’ю популярному YouTube-каналу "Partizán", у якому висловив нищівну критику побудованої Орбаном феодальної та корупційної системи, назвавши Угорщину "сімейним акціонерним товариством", економіка якої "перебуває в руках двох або трьох сімей". Окремо він пройшовся і по урядовій пропагандистській машині, яку очолює впливовий глава кабінету Орбана Антал Роган – "кардинал Рішельє", який смикає за незліченні ниточки в Угорщині й під контролем якого перебувають і спецслужби, і державні ЗМІ.

Опубліковане 11 лютого відео отримало шалену популярність – майже 1 млн переглядів за першу добу (зараз – понад 2,5 млн). І водночас зумовило великий інтерес угорців до особи Мадяра та того, що він говорить. 

"У минулому були люди, які публічно виступали про Орбана та партію "Фідес". Але вони не були так сильно залучені в події. Мадяр же був на багатьох заходах, сидів поруч з Орбаном. І саме тому він сприймався як такий, що заслуговує на довіру. Він, по суті, сказав те, що певні ЗМІ або опозиційні політики говорили роками. Але оскільки це виходило від людини, яка насправді була в системі, то воно сприймалося як правда, а не просто якісь чутки", – пояснила експертка те, чому до сказаного Мадяром виникло таке велике зацікавлення суспільства.

На цій хвилі Мадяр дав ще кілька інтерв’ю з критикою уряду Орбана і, зрештою, організував 15 березня, у національне свято Угорщини, свою першу багатотисячну демонстрацію в центрі Будапешта. І цей тестовий мітинг, на який прийшло більше людей, ніж на промову Орбана в іншому місці того ж дня, став для нього своєрідним стартовим сигналом для походу в політику.

Водночас колишній чиновник, а тепер активний критик правлячого режиму вирішив не приєднуватися до "офіційної" опозиції, що, власне, було обґрунтовано, – інакше він ризикував би значно обмежити коло своїх прихильників, передусім серед виборців "Фідес".

Нинішня політична опозиція в Угорщині є дуже фрагментованою, а її загальне електоральне поле – досить обмеженим. Її найсильніша партія – "Демократична коаліція" на чолі з колишнім прем’єр-міністром, соціалістом Ференцом Дюрчанем. Утім, останній має негативний імідж в очах багатьох угорців – після оприлюднення запису із закритого засідання фракції соціалістів, на якому прем’єр (невдовзі після перемоги на виборах у 2006 р.) зізнавався, що вони насправді брехали людям про ситуацію в країні, і що економічна ситуація набагато гірша, ніж вони стверджували під час виборчої кампанії. І повернення Дюрчаня до влади завжди було такою страшилкою Орбана для мобілізації своїх виборців.

"Орбан постійно створював з Дюрчаня образ ворога. Він лякав своїх виборців тим, що якщо я, тобто "Фідес", піде, то Дюрчань повернеться. І він завжди стверджував, що незалежно від того, які політичні фігури з'являються в опозиційному спектрі, вони всі насправді є прихильниками Дюрчаня та підконтрольні йому", – зазначила австрійська журналістка.

Тож Мадяр знайшов невеличку й невідому партію у провінції, яку засновали кілька людей три роки тому, та використав її під власний проєкт, формально ставши заступником голови. Водночас політсила мала добру назву – Партія поваги та свободи, що акцентувало увагу, як заявив сам політик, на цінностях, яких сьогодні бракує в угорському суспільному житті.

Навіть більше, абревіатура партії "Tisztelet és Szabadság Párt" звучить як TISZA, тобто Тиса –  вагома, в угорському сприйнятті, річка. І якщо ще обіграти словесно вихід цієї річки (партії) з берегів та затоплення перешкод (елементів орбанівської авторитарної системи), то все взагалі дуже ефектно та символічно.

"Абревіатура партії звучить як TISZA. Тобто друга за величиною річка в Угорщині. Так, вона витікає з Карпат, але більша її частина тече в Угорщині, і вона в угорській самосвідомості є угорською річкою. Дунай протікає через багато країн, але Тиса – ні. І вона також відома своїми повенями. Тиса виходить з берегів і зносить "Фідес"… Це, звичайно, ефектна картинка", – зазначила Едльбахер.

János Kummer/Getty Images
Фото: János Kummer/Getty Images

БЕЗІДЕОЛОГІЧНА ПАРТІЯ, ВИКОРІНЕННЯ КОРУПЦІЇ / БІДНОСТІ ТА СХОЖІСТЬ З ОРБАНОМ

Щодо змісту політичної програми Мадяра та його партії, то поки що все досить розмито. За визначенням самого Мадяра, "ТИСА" є "безідеологічною, ані правою, ані лівою".

І це не дивно, адже партія лише формується, і поки що мова лише про власні думки Мадяра. Водночас політичний новачок з великими амбіціями намагається не обмежувати свій потенційний електорат якимись окремими групами та категоріями, а працює на всіх виборців.

Головне, що він несе громадянам, які, за його словами, "втомилися від корупції, брехливої пропаганди та створеного розколу в країні", – надію на зміни та побудову "цеглина за цеглиною" нової "демократичної, мирної та сучасної європейської Угорщини".

І також багато обіцяє, передусім підвищення зарплат та добробуту. Останнє – у результаті викорінення корупції.

Уряд Орбана за час свого правління перетворив Угорщину на другу найбіднішу і найкорумпованішу країну в ЄС, заявляє чітко в ціль молодий політик.

Куди пішли мільярди грошей ЄС? – запитує Мадяр, перераховуючи офшорні рахунки, яхти, замки та готелі, які належать "сімейному акціонерному товариству" Орбана та його олігархів.

Тож головним посилом передвиборчої кампанії новоствореного опозиціонера, колишнього інсайдера системи є необхідність демонтажу мафіозної та корупційної системи нинішнього прем’єра та лідера "Фідес" Віктора Орбана.

"Мадяр заявляє, що хоче демонтувати систему Орбана, особливо корупцію, кумівство, коли гроші йдуть до якихось олігархів чи родичів. Зять Орбана Іштван Тіборч і його старша дочка Рахель Орбан, окрім іншого, роками були в центрі уваги через скуповування ними готелів, – розповідає Едльбахер. – І сам Мадяр розповідав у своєму інтерв'ю Partizán про те, як він їде зі своїм сином і той запитує, а кому належить цей готель, далі вони проїжджають – і син знову запитує, а кому – цей. І тоді Мадяр відповідає, що, мовляв, не треба запитувати, все це належить одній людині. Тобто він дуже сильно наголошує на темі того, що родичі Орбана і певні, наближені до "Фідес", люди гребуть все під себе".

В інших політичних висловлюваннях Мадяр веде себе досить стримано, акцентуючи увагу лише на загальних речах, важливих для населення, як, наприклад, поліпшення системи охорони здоров'я, шкільної освіти, захисту дітей.

"Стосовно політичних змістів його партії, то вона тільки появилася, і тому передусім тепер йдеться про особисті думки Мадяра. А він – досить стриманий, коли справа доходить до політичного змісту. Він говорить лише загальне: треба поліпшити систему охорони здоров'я, шкільну освіту", – зазначила експертка.

І водночас світоглядно Петер Мадяр лишається досить близьким… до свого головного об’єкта критики – Орбана.

"Що стосується змістів, то очевидно, що Мадяр багато в чому погоджується з "Фідесом" і є досить консервативним у багатьох питаннях", – додала журналістка.

В інтерв’ю австрійській Die Presse Мадяр і сам зізнався, що в його очах "Віктор Орбан є демократичним героєм та епохальним політиком", який, утім, "звернув не туди". І пояснив це спогадами зі свого дитинства, коли молодий Орбан у 1989 році закликав на площі радянську окупаційну владу покинути Угорщину. "Дехто порівнює мене з молодим Орбаном, що я з радістю приймаю", – додав опозиціонер.

У нього схоже із чинним главою уряду Угорщини бачення ролі Євросоюзу та місця Угорщини в ЄС.

"Європа повинна повернутися до своїх основ як економічна спільнота. Я не вірю в європейську наддержаву чи Сполучені Штати Європи. Я вважаю, що сильні національні держави є ключем до сильного ЄС. Тому в цьому питанні я дотримуюся такої ж думки, як Орбан", – заявляв Мадяр у вищезгаданому інтерв’ю. 

Papajcsik Péter / Index
Фото: Papajcsik Péter / Index

“ТИСА” ЗА МИР І ПРОТИ ВІЙСЬКОВОЇ ПІДТРИМКИ УКРАЇНИ

Схожа з Орбаном позиція у Мадяра і щодо агресивної війни РФ проти України. Політик загалом засуджує напад Росії, але виступає проти військової підтримки України і закликає до негайних мирних переговорів.

"Кожен, хто голосує за "TISZA", голосує за мир", – наголошував Мадяр на одному з мітингів.

"У цьому питанні я також згоден з Орбаном: Угорщина не повинна дозволити втягнути себе у війну за жодних обставин. А це означає: ніяких постачань зброї в Україну і ніякого транспортування зброї через угорську територію", – відповів Мадяр в інтерв’ю Die Presse на питання, чи має Угорщина постачати зброю Україні.

У руслі політики "Фідес" він висловився і про євроінтеграційні устремління України – політику "також важко зрозуміти, чому деякі кандидати на вступ, зокрема Боснія і Герцеговина або Сербія, залишаються позаду, тоді як Україна тепер перебуває на швидкісній смузі". А тому, за його словами, "звичайно, сьогодні необхідно підтримувати Україну, але не в такий несправедливий спосіб".

Водночас тут слід зауважити, що стосовно цього питання в Угорщині, де під впливом орбанівської пропаганди збройна підтримка України сприймається різко у штики, інакше і не могло бути. Якщо політик справді сподівається здобути суттєву підтримку виборців.

А тема війни та миру є однією з ключових на нинішніх виборах до Європарламенту. Передвиборча кампанія правлячої партії дуже сильно фокусується саме на цих питаннях, виставляючи Орбана як останнього захисника миру.

"Передвиборча кампанія "Фідесу" дуже сильно зосереджена на війні та мирі: якщо ми не переможемо, то прийде війна. Ми – єдині, хто виступає за мир. І це – головна тема виборчої кампанії. Водночас про війну говориться без прямого прив’язування до України, а більше як про загальний термін, як загрозу", – прокоментувала Едльбахер.

На її переконання, через появу Мадяра правляча партія фактично втратила головну роль у створенні публічних наративів, її заяви маси не підхоплювали і мало обговорювали. Але після замаху на словацького прем’єра Роберта Фіцо стали трохи більш присутніми. "Після нападу на Фіцо у "Фідес" відразу підхопили цю тему і почали говорити, що вбивця був лівим і що Орбан та Фіцо – єдині, хто виступає за мир, і одного з них ледь не вбили. А тому зараз Орбан, так би мовити, останній захисник миру..." – сказала Едльбахер.

ЧИ НЕ ЗГАСНЕ КОМЕТА МАДЯРА, І ЧИ ВИЙДЕ "ТИСА" З БЕРЕГІВ

Наразі проєкт Мадяра, на диво, дуже вдало розвивається. І, попри усі "постріли" влади, але й також опозиції, у яких політичний новачок забирає голоси, він далі набирає свої політичні бали.

Спроби правлячої "Фідес" дискредитувати Мадяра серед своїх прихильників як "зрадника", що залишив систему, чи ж обізвати TISZA партією війни, не мали успіху. Як не вплинула на його популярність і заява колишньої дружини Юдіт Варги про нібито домашнє насильство з боку чоловіка щодо неї під час шлюбу. Варга заявила про це після того, як Мадяр опублікував таємно записану розмову з нею, у якій тоді ще міністерка юстиції розповідала про зловживання владою та маніпуляції з боку соратників Орбана. Прихильники Мадяра надають йому справді великий кредит довіри, називаючи усі випади у його бік спробами дискредитації владою її критика-правдоруба.

Цілком можливо, що угорська влада, після певного ступору, ще "не включилася" на повну і не виробила стратегію з нейтралізації проєкту Мадяра. Тож цілком можливо, що найближчим часом будуть задіяні усі наявні інструменти проти нового опозиційного лідера чи партії. Чи спрацюють вони – поки що не ясно. Водночас, як вважають експерти, на такий крок, як ув’язнення та кримінальне переслідування Мадяра за надуманими приводами, Орбан все ж не піде, оскільки, з огляду на його нинішню популярність, це несе ризик масових протестів.

Повертаючись до виборів у Європарламент. Згідно з прогнозами, TISZA Мадяра все ж заведе кількох своїх депутатів до законодавчого органу ЄС. Очікується, що вони будуть більш критично налаштовані щодо Росії під час голосувань, аніж депутати від "Фідес". Особливо у разі приєднання до фракції Європейської народної партії.

Сам же Мадяр, який очолює партійний список на європейських виборах, у Брюссель не піде і залишиться в країні, що він відразу анонсував. Його мета – парламентські вибори у країні у 2026 році та прихід до влади.

Але прогнозувати тепер, чи вийде справді "Тиса" з берегів і затопить режим Орбана – поки що занадто рано.

Фактом є те, що Мадяр майже нізвідки взявся і злетів, як комета. Але чи зможе він утримувати цю швидкість, тобто зберегти та наростити кількість прихильників, передусім у правлячій партії, – відкрите. Поки що занадто багато невідомих, щоб говорити про події, які відбудуться аж через два роки в країні, де, як здавалося до останнього часу, моноліт "Фідесу" є непорушним.

"Тепер йдеться про вибори до Європарламенту, які не є такими важливим для Орбана. Але ці євровибори – про подавання сигналу. Можна сказати, це – як велике опитування громадської думки, – підсумувала Петра Едльбахер. – Так, Мадяр намагатиметься наростити імпульс після виборів до Європарламенту з прицілом на парламентські вибори у 2026 році. Але до того часу все ще багато чого може статися. Тож сьогодні складно говорити, чи зможе його партія потрапити до уряду. Тепер навіть не можна сказати, де Мадяр буде політично через пів року чи рік. Ситуація дуже динамічна й мінлива".

Василь Короткий, Відень

Перше фото: Cséfalvay Á. András

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-