Шольц може дозволити Україні бити по Росії західною зброєю - Politico

Шольц може дозволити Україні бити по Росії західною зброєю - Politico

Укрінформ
Уряд Німеччини обережно відмовляється від своїх застережень щодо дозволу Україні атакувати військові об’єкти на території Росії наданою західною зброєю.

Про це Politico на умовах анонімності повідомила особа, знайома з позицією німецького уряду, передає Укрінформ.

Співрозмовник видання сказав, що канцлер Німеччини Олаф Шольц виступає за дозвіл використання західної зброї по цілях всередині Росії, але не надав інших подробиць.

Своєю чергою у середу речник Шольца Штеффен Гебештрайт заявив журналістам, що "оборонні дії України не обмежуються власною територією, а можуть бути розширені й на територію агресора", наголосивши також, що він не може розкрити точні домовленості з Києвом щодо використання німецької зброї, оскільки вони є конфіденційними.

Гебештрайт також стверджував, що заява Шольца річної давнини, в якій він сказав, що існує «консенсус» щодо того, що Україна не використовуватиме німецьку зброю на території Росії, була «констатацією фактів», яка на той момент була правдою, але не обов'язково відноситься до майбутнього.

У вівторок канцлер Шольц заявляв, що Україна може використовувати зброю, надану Німеччиною, «в рамках міжнародного права», що дозволить бити по цілях на території Росії.

"Я вважаю дивним, - сказав Шольц журналістам, - коли деякі люди ведуть дискусії і кажуть, що їм (українцям – ред.) не дозволено захищатися і вживати заходів, які для цього підходять".

Президент Франції Еммануель Макрон, який виступав разом із канцлером ФРН, сказав: «Ми повинні дозволити українцям нейтралізувати військові об’єкти, з яких запускаються ракети, але не інші цивільні чи військові цілі».

Читайте також: Парламентська асамблея НАТО закликає дозволити Україні бити західною зброєю по цілях у Росії

Як повідомляв Укрінформ, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що право України на самооборону включає також завдання ударів по військових цілях на російській території.

Цю пропозицію згодом підтримала Канада, Польща, Швеція, Фінляндія та кілька інших країн.

США ж поки зберігають позицію щодо незастосування американської зброї по об'єктах у РФ і водночас докладають зусиль, аби ЗСУ мали необхідні озброєння для оборони суверенної української території.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-