НАТО має погодити новий багаторічний підхід з підтримки України - Столтенберг

НАТО має погодити новий багаторічний підхід з підтримки України - Столтенберг

Укрінформ
НАТО має погодити новий довгостроковий підхід до військової допомоги Україні, щоб уникнути затримок та провалів у постачанні зброї і боєприпасів.

Про це під час виступу в парламенті Чеської Республіки сказав генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми можемо пишатися тим, що вже зробили, але цього недостатньо. Впродовж кількох минулих місяців ми бачили серйозні затримки у постачанні військової допомоги та серйозні прогалини, зокрема у тому, що стосується протиповітряної оборони та боєприпасів. Зараз ми працюємо над тим, щоб НАТО відігравав більшу роль в координації безпекової допомоги та у тренуванні, щоб створити потужні рамкові умови для уникнення нових провалів та затримок», - зазначив Столтенберг.

Він зауважив, що Путін, починаючи вторгнення, недооцінив українців, їх хоробрість, навички та готовність битися за власну землю. Він також помилився в оцінках готовності Альянсу надавати підтримку для України, коли союзники поставили для ЗСУ 99% від усього сучасного західного військового обладнання та зброї, що надійшли в Україну. Це включає боєприпаси й артилерію, засоби протиповітряної оборони, бойові танки та багато іншого. Деякі союзники надали Україні особливо відчутну військову допомогу, зокрема Польща, Фінляндія, Чеська Республіка тощо.

Столтенберг наголосив – для того, щоб зробити таку підтримку більш системною, він запропонував країнам-членам погодити багаторічний фінансовий внесок, щоб упродовж кількох років надавати необхідний мінімум для закупівлі або доставки в Україну військового обладнання. Це забезпечить більшу прозорість, відповідальність та передбачуваність для Альянсу і для українців у військовому плануванні, щоб вони знали, що можуть отримати від союзників по НАТО.

«Такі багаторічні зобов’язання допоможуть українцям оборонити свою країну та надішлють важливе послання Москві, що ми готові допомагати Україні тривалий час. Це також важливо, щоб переконати Кремль, що їм не вдасться нас перечекати і що ми будемо стояти поряд з Україною… Остаточне рішення буде ухвалене на саміті. До цього маємо продовжувати надавати так багато підтримки, як можемо. Тому що це критично важливо для українців, це також критично для нашої власної безпеки», - підкреслив генеральний секретар НАТО.

Читайте також: Україна може перемогти за умови рішучої підтримки союзників по НАТО - Столтенберг

Як повідомлялося, сьогодні у Празі починається дводенна неформальна зустріч міністрів закордонних справ НАТО, головними темами якої будуть підготовка до ювілейного Вашингтонського саміту НАТО, нарощування військової допомоги та підтримки для України, розвиток співробітництва із партнерами Альянсу в Індо-Тихоокеанському регіоні.

Фото: Europa Press

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-