Китайський зонд здійснив посадку на зворотному боці Місяця

Китайський зонд здійснив посадку на зворотному боці Місяця

Відео
Укрінформ
Китайський місячний зонд «Чан’е-6» (Chang'e-6), який має зібрати й доставити на Землю зразки породи з поверхні зворотного боку Місяця, вранці неділі успішно здійснив посадку у визначеній зоні на зворотному боці супутника Землі.

Як передає Укрінформ, про це з посиланням на Китайське національне космічне управління повідомляє CGTN

Місце посадки «Чан’е-6» знаходиться в ударному кратері, відомому як Басейн Аполлона в районі Південного полюса Місяця. Вибір зроблений з огляду на потенційну цінність басейну Аполлона для наукових досліджень та з урахуванням умов зони посадки, включаючи надійність зв’язку з супутником-ретранслятором «Цюецяо-2» (Queqiao-2) на навколомісячній орбіті та рельєфу поверхні в цьому районі, яка на зворотному боці більш жорстка й усіяна великим камінням.

У неділю о 6:09 (за пекінським часом) посадковий модуль із зондом почав спуск із висоти 15 кілометрів над поверхнею Місяця, під час якого його камери фотографували зону посадки, аби комп’ютер міг визначити можливі небезпеки на поверхні, такі як великі камені, та своєчасно зманеврувати й уникнути небезпечного зіткнення.

Читайте також: Китай опублікував перший у світі повний геологічний атлас Місяця

На висоті приблизно 100 метрів над місячною поверхнею посадковий модуль на короткий час завис, щоб остаточно визначити місце посадки, після чого продовжив повільно спускатися.

Впродовж наступних двох днів «Чан’е-6» збиратиме зразки порід і каміння, однак через особливості орбіти Місяця період вікна зв’язку між Землею і космічним апаратом на його зворотному боці дуже короткий, тому зонд має діяти доволі швидко, аби виконати передбачені програмою завдання. Очікується, що цей процес займе лише близько 14 годин. 

За цей час зонд повинен зібрати зразки підповерхневих порід, для чого він оснащений буром, та ґрунт і камені з місячної поверхні роботизованою рукою. 

Щоб гарантувати успішність відбору зразків, команда розробників «Чан’е-6» заздалегідь побудувала в центрі управління місією лабораторну модель місця посадки разом із навколишнім середовищем, розподілом гірських порід та умовами місячного ґрунту й тепер контролюватиме стан обладнання зонда, відбір ним зразків, а в разі необхідності корегуватиме його роботу.

Читайте також: Білий дім доручив NASA створити стандарт часу для Місяця - Reuters

Коли «Чан’е-6» завершить збір і пакування зразків місячних порід, стартовий модуль має повернути його на космічний корабель на орбіті Місяця, після чого той вирушить до Землі.

Як повідомляв Укрінформ, Китай запустив місячний зонд «Чан’е-6» на зворотний бік Місяця 3 травня. Зонд, названий на честь китайської богині Місяця Чан’е, складається з безекіпажного космічного корабля, модуля посадки на Місяць і злету з нього та апарату для збору зразків місячних порід. 

Китайська місія «Чан’е-6» є першою подібною експедицією на зворотний бік супутника Землі й має уперше в історії людства зібрати та доставити на Землю зразки породи з місячної поверхні, невидимої з нашої планети.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-