У Литві хочуть призивати юнаків до армії одразу після школи

У Литві хочуть призивати юнаків до армії одразу після школи

Укрінформ
Литовський парламент у першому читанні схвалив реформу призову на військову службу, в якій передбачається призов юнаків одразу після закінчення школи. За проголосував 81 депутат, проти – 2, утрималися – 27.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Delfi.

Зазначається, що Міністерство оборони Литви торік підготувало пропозицію, яка передбачає альтернативні види служби для студентів вишів. Ця ідея була розкритикована освітньою спільнотою та представниками деяких молодіжних організацій. Тому в доопрацьованому законопроєкті вирішили призивати молодих людей до армії одразу після закінчення школи.

Про це вони дізнаються у 17-річному віці під час проходження медогляду. Після отримання повістки молоді люди не зможуть вступити до вищих навчальних закладів без проходження військової служби. Пакет поправок до закону про військовий обов'язок також передбачає призов на військову службу юнаків віком від 18 до 22 років.

Ще одним нововведенням є диференціація терміну служби – на обов'язкову початкову військову службу юнаки будуть призиватися на 9 місяців, але з урахуванням потреб литовської армії термін служби може бути скорочений до 6 місяців.

Читайте також: Литва готова направити своїх військових в Україну

Ті юнаки, які закінчили виші та отримали спеціальності, дефіцитні в армії або навчання за якими в армії не проводиться, наприклад, авіафахівці, фахівці з авіоніки, інженери, лікарі, будуть призиватись на службу на 3 місяці, впродовж яких вони пройдуть необхідну базову військову підготовку. Мета – залучити до армії більше фахівців, які після служби увійдуть до чинного резерву, щоб у разі кризи військовозобов’язані зі спецзнаннями могли ефективно сприяти виконанню завдань.

Сейм не схвалив пропозицію Комітету з освіти та науки, згідно з якою виняток для відтермінування служби може поширюватися на музикантів і танцюристів, що навчаються в закладах сценічного мистецтва, а також на спортсменів, котрі є членами державних спортивних федерацій або національних збірних. На думку критиків пропозиції, цей пункт буде зайвим, оскільки відстрочка на таких підставах вже розглядається комісією, створеною міністром національної оборони Литви.

Читайте також: Литва закупить радари в рамках коаліції ППО для України

Парламентарії також не схвалили пропозицію Комітету з прав людини про те, щоб до складу комісії на постійній основі не включалися представники традиційних або нетрадиційних релігійних громад та об'єднань.

Планується, що поправки до закону набудуть чинності з 2026 року.

Як повідомлялося, Американський військовий батальйон залишиться в Литві на необмежений термін, а не до кінця 2025 року, як планувалося раніше.

Фото: ORGANIZACIJOS NUOTR

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-