На виборах Європарламенту в Німеччині більшість здобувають консерватори

На виборах Європарламенту в Німеччині більшість здобувають консерватори

Укрінформ
За попереднім підрахунком голосів громадян Німеччини, які взяли участь у виборах Європарламенту, перемогу здобули консерватори – блок ХДС/ХСС, на другому місці – праві популісти.

Такі дані наводить телеканал ARD, на замовлення якого соцслужба Infratest dimap провела опитування, передає Укрінформ.

ХДС і ХСС разом набирають 29,6%, з яких 23,4% припадає на ХДС (на виборах 2019 року блок отримав 28,9%).

Правопопулістська «Альтернатива для Німеччини» (AfD) з 16,3% посідає друге місце. Партія змогла покращити свій результат з 2019 року, коли набрала 11% голосів.

Владна Соціал-демократична партія (СДПН) демонструє найгірший результат на загальнонаціональних виборах - 14,1%.(п'ять років тому вона набрала 15,8%).

Читайте також: Стартували вибори до Європарламенту, першими голосують Нідерланди

Найбільше втратили «Зелені», які належать до урядової коаліції: партія має 12,1%, що значно нижче її рекордного результату 2019 року (20,5%).

Вільні демократи набирають 4,9% - проти 5,4% у 2019-му. Нова ліва партія, Альянс Сари Вагенкнехт (BSW), яка вперше бере участь у виборах, демонструє показник у 5,7%. Ліва партія, від якої кілька місяців тому відокремився BSW, набрала лише 2,8%.

Читайте також: Вибори до Європарламенту: політичні розклади і настрої європейців

Загалом ФРН має 96 депутатів у Європарламенті зі 720. За крісла змагалися 35 партій та політичних об'єднань. Уперше в Німеччині було дозволено голосувати на виборах до Європарламенту з 18 років. Явка виборців становила 64%, що трохи вище, ніж у 2019 році (61,4%).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-