Макрон пояснив рішення про дострокові вибори парламенту

Макрон пояснив рішення про дострокові вибори парламенту

Укрінформ
Президент Франції Еммануель Макрон дав пресконференцію, щоб пояснити своє рішення розпустити Національну асамблею та визначити курс передвиборчої кампанії.

Він також звинуватив ультраправих у прагненні зберегти невизначеність щодо Росії, передає кореспондент Укрінформу.

"Я звернув увагу на глухий кут, який неминуче заважав уряду діяти", - пояснив своє рішення Макрон.

"Відносна більшість у парламенті зробила дії менш зрозумілими і не дозволила нам створити міцну коаліцію", - додав він.

На його думку, розпуск був єдиним способом прояснити ситуацію.

"Те, що пропонують ультраправі і їхні союзники, - це відповідь на небезпеку шляхом відмови від Республіки, її цінностей та самого її фундаменту. Те, що сьогодні пропонують ультраліві, - це відповідь, заснована на комунітаризмі та м'якості", - наголосив президент, закликавши об'єднатись проти крайнощів.

Він визнав свою відповідальність за зростання рейтингу ультраправих та за те, що "не надав достатньої відповіді на це занепокоєння".

"Якби я вважав, що все зробив правильно, я б не стояв тут сьогодні, я б не розпускав би парламент", - наголосив президент Франції.

Макрон відмовився від дебатів з лідеркою ультраправих Марін Ле Пен, а також звинуватив її партію "Національне об’єднання" у прагненні вийти з НАТО та збереженні "невизначеності щодо Росії".

Водночас глава Франції запевнив, що не братиме участі в парламентських виборах та не піде у відставку після оголошення результатів перегонів: "Я двічі виставляв себе на голосування французького народу, президентські вибори були в 2022 році, і (їхній результат – ред.) – на п'ять років".

Також Макрон повідомив про рішення призупинити ухвалений конституційний законопроект про Нову Каледонію. "Ми не можемо залишати жодної невизначеності в цей період, щоб дати повну силу діалогу на місцях і поверненню до порядку", - сказав він.

Читайте також: Російське втручання у вибори до Європарламенту: як і навіщо Кремль це робить

Як повідомляв Укрінформ, Президент Франції Еммануель Макрон заявив про розпуск Національної асамблеї та оголосив про проведення першого туру позачергових парламентських виборів 30 червня.

Заява пролунала одразу після завершення у Франції голосування на виборах до Європарламенту, за підсумками якого ультраправе Національне об'єднання набрало понад 31 відсоток голосів, у той час як президентська коаліція лише 14,6%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-