Заворушення у Новій Каледонії: поліція затримала лідера сепаратистів

Заворушення у Новій Каледонії: поліція затримала лідера сепаратистів

Укрінформ
Поліція французької тихоокеанської території Нова Каледонія сьогодні заарештувала вісьмох осіб, включаючи лідера сепаратистів Крістіана Тейна, за підозрою у причетності до організації насильства, яке охопило архіпелаг.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє DW.

Поліцейська операція була частиною розслідування, яке розпочалося 17 травня, через кілька днів після початку заворушень.

У зв'язку з цими арештами в місті Нумеа закрили багато підприємств та закладів торгівлі через побоювання, що можуть виникнути нові сутички.

Як повідомляв Укрінформ, 23 травня президент Франції Еммануель Макрон відвідав Нову Каледонію, де з середини травня почалися заворушення через виборчу реформу. Унаслідок сутичок загинули семеро осіб, з яких двоє – жандарми.

Депутати Національної асамблеї проголосували за реформу, яка розморожує виборче право для 25 тисяч громадян, переважно некорінного народу. Канаки - корінне населення острова - є учасниками руху за незалежність. Вони стверджують, що реформа розмиває електорат та призведе до подальшої маргіналізації корінного народу.

Читайте також: Франція скасовує надзвичайний стан у Новій Каледонії

Текст реформи ще має бути проголосований на засіданні Конгресу, якщо до цього часу не буде досягнуто згоди щодо тексту між партіями, які виступають за незалежність Нової Каледонії, та партіями, які виступають проти незалежності.

Перед цим у Новій Каледонії відбулись три референдуми, на яких перемогли противники незалежності. Втім канаки-незалежники не визнають результатів останнього волевиявлення, проведеного у 2021 році під час епідемії ковіду.

Фото: picture alliance/NurPhoto

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-