Токаєв підписав закон про медіа, що збільшує обсяг мовлення казахською мовою

Токаєв підписав закон про медіа, що збільшує обсяг мовлення казахською мовою

Укрінформ
Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв підписав закон «Про масмедіа», який передбачає збільшення обсягу теле- та радіопрограм казахською мовою з 50% до 60% до 2027 року.

Про це повідомляє Радіо Азаттик, передає Укрінформ.

Зазначається також, що до 2027 року планується поетапне скорочення ретрансляції іноземних програм на телебаченні та радіо – з 20% до 10% відсотків.

Під визначення «масмедіа» тепер підпадають не лише традиційні ЗМІ, а й інтернет-ресурси, пише видання.

Одним із нових положень закону називають включення до компетенції Мінінформу країни функції з моніторингу масмедіа «на предмет заподіяння шкоди моральному розвитку суспільства та порушення загальнолюдських, національних, культурних та сімейних цінностей».

Відповідно до тексту закону, у разі заподіяння шкоди життю та (або) здоров'ю при виконанні журналістом своїх обов'язків «власник ЗМІ зобов'язаний відшкодувати йому шкоду в обсязі та порядку, передбачених законодавством Казахстану».

Також закон передбачає запровадження трирічного періоду позовної давності до опублікованих матеріалів.

Читайте також: Казахстан виключив «Талібан» зі списку терористичних організацій

Медіаексперти раніше заявляли, що новий закон може посилити цензуру. Занепокоєння у них викликав розпливчастий, на їхню думку, пункт закону, в якому йдеться про те, що Міністерство закордонних справ Казахстану «має право відмовляти в акредитації представництвам іноземних ЗМІ та їх журналістам відповідно до законодавства Республіки Казахстан». Коли проєкт перебував на розгляді парламенту, кілька депутатів запропонували наділити МЗС правом відмовляти в акредитації закордонним ЗМІ, якщо влада країни побачить у їхній роботі «загрозу національній безпеці». Пізніше цей пункт було змінено, а формулювання про загрози нацбезпеці виключили із тексту проєкту.

Казахстан у рейтингу свободи преси, який складає міжнародна організація «Репортери без кордонів» (RSF), у 2024 році зайняв 142-ге місце серед 180 країн.

Як повідомляв Укрінформ, президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв заявив, що його країна готова долучитися до розслідування нападу на казахського журналіста Айдоса Садикова у Києві.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-