Президент Румунії зняв свою кандидатуру на посаду генсека НАТО і відкрив шлях Рютте

Президент Румунії зняв свою кандидатуру на посаду генсека НАТО і відкрив шлях Рютте

Укрінформ
Президент Румунії Клаус Йоганніс відкликав свою кандидатру на посаду генсека НАТО, усунувши тим самим останню перешкоду для кандидатури прем’єр-міністра Нідерландів Марка Рютте.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на NOS.

“Єдиний суперник Марка Рютте на посаду генсека НАТО, президент Румунії Клаус Йоганніс, відмовився від участі в перегонах. Це відкриває шлях для прем’єр-міністра Нідерландів стати наступником Єнса Столтенберга на посаді генерального секретаря НАТО”, - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що з Рютте Нідерланди отримають свого четвертого генсека НАТО. Раніше на цій посаді були Дірк Стіккер, Йозеф Лунс і Яап де Гооп Схеффер. Останній був генеральним секретарем з 2004 по 2009 рік.

Варто зазначити, що раніше Угорщина і Словаччина підтримали кандидатуру Рютте на посаду генсекретаря НАТО.

Читайте також: Угорщина підтримає кандидатуру Рютте на посаду генсека НАТО

Формальної процедури призначення генерального секретаря саміту НАТО не існує, але для цього потрібна згода всіх 32 членів Альянсу.

Як повідомляв Укрінформ, прем'єр Нідерландів Марк Рютте мав “хорошу розмову” з прем’єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном, що стало для нього великим кроком на шляху до посади генсекретаря НАТО. Зустріч Рютте з Орбаном відбулася в Брюсселі 17 червня на полях неформальної зустрічі лідерів ЄС у Брюсселі. Протягом кількох місяців було блокування Угорщиною кандидатури Рютте на пост генсека НАТО. Після переговорів з Орбаном Рютте також заявив журналістам, що він з обережним оптимізмом сподівається на подолання опозиції Угорщини.

Фото: ЕРА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-