Парламент Словаччини схвалив урядову реформу суспільного мовника, розкритиковану опозицією

Парламент Словаччини схвалив урядову реформу суспільного мовника, розкритиковану опозицією

Укрінформ
Парламент Словаччини схвалив урядову реформу та зміну керівництва суспільного мовника країни - Радіо та телебачення Словаччини (RTVS).

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Reuters.

"Парламент Словаччини схвалив заплановану урядом реформу та зміну керівництва суспільного мовника RTVS, попри побоювання, що зміни переведуть мовника під політичний контроль та зашкодять свободі ЗМІ", - йдеться у повідомленні.

Уряд Роберта Фіцо наполягає на переформатуванні словацьких інституцій, включно з прокуратурою та поліцією.

Деякі зміни викликали громадські протести та занепокоєння в ЄС щодо демократичного контролю у Словаччині.

Нове законодавство змінить спосіб обрання наглядової ради RTVS у телекомпанії, яку уряд звинувачує в упередженості та ігноруванні думок.

Працівники RTVS разом з опозицією, деякими спостерігачами від ЄС та спілками захисту прав ЗМІ побоюються, що ці зміни зашкодять незалежності ЗМІ.

Читайте також: Токаєв підписав закон про медіа, що збільшує обсяг мовлення казахською мовою

"Проєкт закону... має на меті зміцнення публічно-правового характеру (мовника) і забезпечення поваги до плюралізму, принципів демократії та вільної творчості", – сказала міністерка культури Мартіна Сімковікова.

Словацькі ЗМІ раніше повідомляли, що опозиційні партії залишили парламент перед голосуванням за законопроєкт, який підтримали 78 депутатів. Законопроєкт набуде чинності з липня, коли його підпише президент.

Відповідно до закону, директора RTVS буде змінено за кілька років до закінчення терміну повноважень. За заміщення цієї посади відповідатиме оновлена ​​рада з дев’яти членів, призначених міністром культури та парламентом. RTVS також змінить назву на Словацьке телебачення та радіо (STVR).

Директор RTVS Любош Мачай назвав цей день "чорним днем" для суспільного мовлення та ЗМІ Словаччини.

"Неспроможність встановити точні процеси для зміни RTVS на STVR у поєднанні з відсутністю повного керівництва може дестабілізувати установу та поставити під загрозу виробництво", - йдеться у заяві RTVS.

Читайте також: Журналісти у зоні конфліктів мають бути захищені міжнародним правом - Боррель

Голова найбільшої опозиційної партії Прогресивної Словаччини (PS) Міхал Сімецька назвав закон ганебним та заявив, що оскаржить його у Конституційному суді.

Європейська мовна спілка та віцепрезидентка Єврокомісії Віра Йоурова також висловили занепокоєння, а організація "Репортери без кордонів" цього місяця заявила, що допускає "політизацію суспільного мовника урядом, що скомпрометує його незалежність".

Як повідомляв Укрінформ, 2 травня тисячі людей зібралися у центрі столиці Словаччини, аби висловити протест проти реформування суспільного мовника RTVS, яке може призвести до повного контролю уряду над ЗМІ.

Коаліційний уряд Словаччини схвалив реформу 24 квітня. Запропоновані зміни означають, що суспільний мовник RTVS припинить своє існування та буде замінений на нову структуру.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-