Зближення Росії з КНДР створює небезпеку для всього регіону - представник ЄС

Зближення Росії з КНДР створює небезпеку для всього регіону - представник ЄС

Укрінформ
Військове зближення між Росією і КНДР, про яке вкотре засвідчив візит Путіна до Пхеньяна, створює небезпеку для країн регіону, оскільки в обмін на корейські снаряди для війни в Україні Кремль може передавати Північній Кореї ракетні та ядерні технології.

Про це напередодні зустрічі міністрів закордонних справ країн ЄС, яка має відбутися наступного понеділка, заявив високопоставлений представник ЄС, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу.

«Ми очікуємо, що високий представник ЄС згадає про цей візит та тісніші відносини Путіна з Північною Кореєю. Під час візиту були підписані кілька угод, які не мають жодної прозорості, тож ми не знаємо точно, про що вони. Ще рік тому міністр оборони Шойгу та їхній міністр закордонних справ відвідали Північну Корею, після того в Росії відбулася зустріч між Кім Чен Ином і Путіним. Це мало результатом поставку 1 мільйона корейських боєприпасів у Росію, і ми не знаємо, що Росія пообіцяла або вже надала Північній Кореї натомість. Але є підстави вважати, що вони говорять про технології ядерних ракет», - зазначив європейський чиновник.

Читайте також: Військовий союз Путіна та Кім Чен Ина: чим він небезпечний для України?

За його словами, Росія, яка є постійним членом Ради Безпеки ООН, брала участь у підготовці та ухваленні багатьох резолюцій, спрямованих проти ядерної програми Північної Кореї та на застосування відповідних санкцій. Нині Росія прямо порушує свої зобов’язання в РБ ООН. В цих умовах практично неможливо контролювати, якого роду зброя потрапляє в КНДР або виходить звідти. Є очевидним, що Путін іде на такі кроки, оскільки відчайдушно потребує підтримки та зброї для своєї агресії проти України.

«Для нас у цьому є важливими три висновки. Перший – це те, що Путін нині є дійсно ізольованим. КНДР є однією з найбідніших країн світу. Тож, якщо це ваш кращий союзник, - ок, це найкраще говорить про те, якою є реальна міжнародна ситуація», - сказав представник ЄС.

Другий висновок, за його словами, в тому, що таке зближення між Росією і КНДР становить небезпеку для всього регіону.

«Це проблема не лише для нас - країни регіону надзвичайно занепокоєні. Ми бачили реакцію Південної Кореї, яка заявила, що буде постачати зброю для Києва. Ми бачили реакцію Путіна, який прямо погрожував Південній Кореї», - зауважило джерело.

Третій висновок – у контексті такого зближення між Росією і КНДР дуже цікавим є підхід Китаю, який намагається триматися на відстані.

Читайте також: США вважають, що новий договір Москви з Пхеньяном має занепокоїти Китай

«Китайці це не коментують, хоча вони мали б бути дійсно занепокоєні. Тому що, якщо щось піде не так у Північній Кореї - це буде прямо стосуватися їх (Китаю), а не Росії. Тож, ми відстежуємо ці події, і вони будуть оговорені в понеділок. Ми слідкуватимемо за ситуацією дуже уважно, разом із нашими друзями в Японії та Південній Кореї, і, безумовно, разом із нашими американськими друзями», - сказав високопоставлений представник ЄС.

Як повідомлялося, в понеділок у Люксембурзі відбудеться Рада міністрів ЄС із закордонних справ, яка розгляне продовження допомоги для України. Крім цього, міністри обміняються поглядами щодо розвитку ситуації на Близькому Сході, відносин ЄС з країнами Західних Балкан, щодо подій у Грузії та в африканському регіоні Великих озер.

Фото: Pool

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-