У Грузії шість проєвропейських партій підписали «Декларацію єдності»

У Грузії шість проєвропейських партій підписали «Декларацію єдності»

Укрінформ
Напередодні парламентських виборів шість грузинських опозиційних проєвропейських партій підписали у Брюсселі «Декларацію єдності», заявивши про підтримку «Грузинської хартії».

Про це повідомляє Эхо Кавказа, передає Укрінформ.

Документ підписали «Єдиний національний рух», «Гірчі – більше свободи», «Лело», «Ахалі», «Дроа» та «Стратегія Агмашенебелі».

Партії мають намір домогтися перемоги на виборах 26 жовтня і формування коаліційного уряду.

Опозиціонери заявляють, що занепокоєні діями правлячої партії «Грузинська мрія» на чолі з олігархом Бідзіною Іванішвілі, а також уряду, який «підпорядковується олігарху, ігнорує основні цінності демократії та навмисно перешкоджає прагненню Грузії вступити до ЄС та НАТО».

У «Декларації єдності» не зазначено, чи партії вийдуть на вибори єдиним списком. Вони обіцяють не пізніше 8 липня «знайти найбільш ефективну конфігурацію єдності, яка принесе максимальний результат на виборах».

Партії зобов'язуються не брати участь у затвердженні після виборів такого уряду, у якому братиме участь «Грузинська мрія». Після парламентських виборів вони підтримають єдиного кандидата у президенти.

Партії пропонують приєднатися до документа й іншим опозиційним силам.

«Грузинську хартію», запропоновану президентом Саломе Зурабішвілі, підписали представники понад 15 опозиційних партій та опозиційні члени парламенту. Документ передбачає створення тимчасового уряду після парламентських виборів 26 жовтня; проведення комплексних реформ, у тому числі скасування скандального закону про «іноагентів»; проведення дострокових парламентських виборів «у вільних та справедливих умовах». Приєднання до Хартії не зобов'язує йти на вибори єдиним списком.

Читайте також: Закон про «іноагентів»: влада Грузії надіється на роз’єднаність опозиції?

Як повідомляв Укрінформ, високий представник ЄС Жозеп Боррель заявив, що міністри закордонних справ країн Євросоюзу обговорять у Люксембурзі ситуацію в Грузії і можливі санкції у зв'язку із затвердженням Тбілісі закону про «іноагентів».

14 травня парламент Грузії у третьому читанні ухвалив закон «Про прозорість іноземного впливу» (про «іноагентів»). Документ було ухвалено попри протести та зростання напруженості у країні.

18 травня президент Грузії Саломе Зурабішвілі наклала вето на документ, наголосивши, що він «повністю повторює дух російського закону», а його зміст є неконституційним. Парламент 28 травня подолав президентське вето, остаточно затвердивши закон.

Венеційська комісія Ради Європи рекомендувала Грузії скасувати закон «Про прозорість іноземного впливу» в його нинішньому вигляді. Водночас Євросоюз та його країни-члени розглядають заходи реагування на рішення парламенту Грузії, який відхилив вето президента на цей закон.

Фото: Новини-Грузія

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-