У «мирні пропозиції» Путіна вірять ті, хто передивився Russia Today - Шольц

У «мирні пропозиції» Путіна вірять ті, хто передивився Russia Today - Шольц

Укрінформ
Шлях до миру в України буде важким і довгим, але Путін не досягне своїх цілей в Україні.

Про це заявив канцлер ФРН Олаф Шольц під час виголошення в Бундестазі 26 червня урядової заяви щодо Європейської ради та саміту НАТО, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Путін має визнати: своєї мети здолати Україну на полі бою він не досягне», - підкреслив глава німецького уряду.

Шольц прокоментував нещодавні «мирні пропозиції» російського очільника, в яких він, зокрема, вимагає від України віддати свої території, провести «демілітаризацію» і унеможливити таким чином свій захист від агресій у майбутньому.

«Той, хто вірить, що це …. принесе сталий мир в Європу, той, напевно, дивився дуже багато Russia Today», - зауважив політик.

Він підкреслив: Росія не хоче миру, але Україна, на яку напали, хоче миру, справедливого, без страху перед новою агресією, тому є Мирний план України, Саміт миру в Швейцарії.

«Ми маємо пройти перший крок… Шлях буде довгим і важким. Але проведення такої конференції було правильним», - сказав канцлер.

Читайте також: ISW: Путін виправдовує можливе застосування ядерної зброї екзистенційною загрозою РФ

За його словами, свідомо були поставлені на порядок денний гуманітарні питання, щоб забезпечити якнайширший міжнародний консенсус. Подібні заходи, переконаний Шольц, можу зблизити позиції.

«Росія повинна відчувати чіткі очікування міжнародної спільноти», - вважає канцлер.

Він привітав відкриття переговорів України з ЄС щодо членства. Згадав конференцію в Берліні, де було досягнуто дуже багато цілком конкретних домовленостей і продемонстровано готовність німецького бізнесу інвестувати. Політик назвав це добрим і важливим знаком. Він також високо оцінив саміт G7 в Італії, де були досягнуті «дуже далекосяжні результати», зокрема, щодо виділення 50 млрд доларів для України.

«Це - чіткий меседж, ми використовуємо доходи з заморожених російських активів для того, щоби створити важіль, який дозволить нам швидко та вчасно надати гроші для військової допомоги, для відбудови та економічного співробітництва, а також гуманітарних проєктів», - сказав Шольц. Він додав, що розрахунок російського президента на те, що через дискусії та фіскальні обмеження з боку країн ЄС і США допомога Україні провалиться, «був зламаний рішеннями саміту G7».

Читайте також: Вимоги Путіна щодо миру в Україні висміюють принципи, на яких базується ООН - США

Водночас він повторив, що в питанні військової допомоги Києву Німеччина, НАТО не повинні і не стануть стороною конфлікту, це вирішується в тісній кооперації планів.

«Через те, що ми робимо для України, НАТО не стане стороною конфлікту, ми не переходимо межу», - підкреслив глава уряду ФРН. Щодо ювілейного саміту НАТО він зазначив, що трансатлантична безпека продовжить мати центральне значення, «і тоді, коли ми думаємо про безпекові перспективи України».

Шольц також засудив демарш депутатів з правопопулістської і крайньої лівої партій, які були відсутні в сесійній залі під час виступу Президента України Володимира Зеленського в Бундестазі . «Це було неправильно, боягузливо та недостойно цього парламенту», - підкреслив канцлер.

Як повідомляв Укрінформ, Європейська рад відбудеться в Брюсселі 27 і 28 червня 2024 року, саміт НАТО – 9-11 липня 2024 року у Вашингтоні.

Попередній порядок денний Європейської Ради включає такі питання як Україна, безпека та оборона, конкурентоспроможність ЄС та зовнішні відносини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-