Захист кордону Євросоюзу з РФ і Білоруссю має бути обговорений на саміті - прем'єрка Латвії

Захист кордону Євросоюзу з РФ і Білоруссю має бути обговорений на саміті - прем'єрка Латвії

Укрінформ
Латвія разом з іншими колегами порушить під час зустрічі лідерів ЄС 27-28 червня питання посилення кордону з РФ і РБ.

Про це заявила прем'єр-міністерка Латвії Евіка Сіліня перед початком саміту ЄС у Брюсселі в четвер, передає кореспондент Укрінформу.

За її словами, для Латвії дуже важливим є питання безпеки та неприпустимість використання міграції на кордонах у політичних цілях.

«Ми написали спільного листа від 3 країн Балтії і Польщі про боротьбу з інструменталізацією міграції, з метою зробити в рамках ЄС єдину оборонну лінію з Російською Федерацією і Білоруссю», - сказала Сіліня.

Головними завданнями нинішньої зустрічі вона назвала досягнення домовленості щодо основних персоналій і питань безпеки та економіки.

Читайте також: Польща та країни Балтії хочуть, аби ЄС створив оборонну лінію на кордоні з Росією й Білоруссю

«Урсула фон дер Ляєн є хорошим кандидатом для Єврокомісії, а Кая Каллас буде чудовим кандидатом на високого представника у закордонних справах і безпековій політиці. Ми маємо працювати над захистом наших зовнішніх зносин, так само як над захистом нашої безпеки та оборони. Європа має залишатися об’єднаною, тому хорошим компромісом буде, якщо (Антоніу) Кошта очолить Європейську раду», - висловила позицію Латвії глава її уряду.

Як зазначив глава польського уряду Дональд Туск перед засіданням Європейської Ради у четвер у Брюсселі, Росія спільно з Білоруссю змінюють тактику дій на кордоні з Польщею і країнами Балтії у напрямку мілітаризації й посилення агресивних дій нелегальних мігрантів, відтак це потребує реакції з боку ЄС.

За його словами, на сьогодні загрозою для Європи є не лише повномасштабна війна Росії в Україні, але й посилення провокацій на кордоні з Білоруссю.

“Ми маємо усе більше й більше проблем з мілітаризацією тактики нелегальної міграції, яку здійснює Росія, що є чимось дуже серйозним не лише для Польщі, але і для балтійських країн, і є частиною спільної європейської політики безпеки”, - підкреслив Туск, зазначивши, що, безумовно, на цьому саміті потрібно говорити про безпеку зовнішніх кордонів ЄС.

Він наголосив, що сьогодні абсолютно необхідно мати спільну відповідь на такого роду загрози для ЄС.

Туск зазначив, що саме через це він разом з прем’єр-міністром Греції запропонував створити спільний європейський “залізний купол”, а також спільну оборонну лінію Польщі і країн Балтії на кордонах з Росією та Білоруссю – так званий “Щит Схід”.

Як повідомлялось, прем’єри Польщі Дональд Туск, Естонії Кая Каллас, Латвії Евіка Сіліня та президент Литви Гітанас Науседа звернулися з листом до голів Європейської ради та Єврокомісії, в якому вимагають вжити цілеспрямованих дій з боку ЄС, щоб підтримати ініціативу із захисту східного кордону як політично, так і фінансово.

Фото: Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-