У Берліні відкривається виставка фрагментів російської зброї у війні проти України

У Берліні відкривається виставка фрагментів російської зброї у війні проти України

Фото, відео
Укрінформ
У відомому берлінському музеї Berlin Story Bunker відкривається виставка фрагментів російської зброї, яку армія РФ використовує переважно проти мирного населення, під назвою «Знай свого ворога – смертельна зброя росіян в Україні».

Про це повідомляє кореспондентка Укрінформу, яка ознайомилася з експозицією напередодні її офіційного відкриття 28 червня.

«Ідеєю організації виставки тут було показати, як Росія руйнує мирні українські міста. Це воєнний злочин, і Путін – воєнний злочинець», - сказав кореспонденту історик, журналіст, куратор виставки Віланд Гібель. Він наголосив на відвертих паралелях між владою та злочинами Гітлера та його Третього Рейху та тим, що нині коять Путін і його війська.

«Війна, яка відбувається сьогодні, на мій погляд, завершиться лише зі смертю Путіна, як завершилася Друга світова війна кончиною Гітлера», - переконаний Гібель.

У Берліні відкривається виставка фрагментів російської зброї у війні проти України / Фото: Ольга Танасійчук, Укрінформ

Його друг, директор музею і філантроп Енно Ленце зауважив зі свого боку, що метою виставки є також розвінчання деяких міфів. Зокрема про те, що російська армія є другою найпотужнішою у світі і непереможною. Техніка, яка стоїть на озброєнні армії РФ, здебільшого дуже стара, а нова зроблена на базі елементів, які Росія отримує з-за кордону, в тому числі, на жаль, і з держав Заходу.

По відеозв’язку до запрошених звернулися представники Міноборони та Національного військово-історичного музею України. Заступник очільника Центру вивчення трофейного та ретроспективного озброєння та військової техніки полковник Олександр Заруба зауважив, що це вже третя подібна виставка за кордоном, і висловив сподівання, що така практика буде продовжена, адже треба показувати світові, що Росія – ворог, який загрожує сьогодні не тільки Україні, але й усій Європі, та подолати якого можна, лише об’єднавши зусилля.

Радник-посланник Посольства України у ФРН Максим Ємельянов своєю чергою подякував за допомогу Україні з боку Німеччини. Він зауважив, що для українців Третя світова війна вже розпочалась, але для решти світу – це умовний 1938 рік з тією різницею, що сьогоднішня Чехословаччина – Україна – вирішила боротися та захищати себе. Отже світ має наразі шанс не допустити «1 вересня 1939 року», початку світової війни.

Виставка, на якій представлено частини балістичних ракет, розвідувальних і ударних безпілотників, крилатих ракет, безпілотників, електроніку, оборонну зброю, лазерну зброю, комунікаційну електроніку та інше, організована за підтримки Міністерства оборони та Міністерства закордонних справ України, Національного військово-історичного музею України в Києві.

Читайте також: У Ризі відкрилася фотовиставка «Листівки з України» про зруйновані агресором культурні об’єкти

Експозиція буде відкрита для відвідувачів до 30 серпня 2024 року як частина виставок «Гітлер – як це могло статися», «Німеччина 1945 р. донині» та «Слава Україні». Саме в цьому музеї в 2017 році була відтворена кімната, де Адольф Гітлер застрелився 30 квітня 1945 року. За ці 7 років музей відвідало понад 2 мільйони гостей.

Чверть загального доходу музею за період роботи виставки буде спрямовано на проєкти в Україні.

Слід зауважити, що активісти Гібель і Ленце за свої гроші привезли та виставили перед російським посольством у Берліні 24 лютого 2023 року знищений російський танк Т-72. Вони планують продовжувати свої акції за підтримки української сторони, адже німецька влада інтересу до них не проявляє.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-