Полігон для дронів, «зуби дракона» та укриття: у столиці Литви оприлюднили план оборони

Полігон для дронів, «зуби дракона» та укриття: у столиці Литви оприлюднили план оборони

Укрінформ
Міське самоврядування столиці Литви оприлюднило план оборонної політики, який передбачає, зокрема, встановлення бетонних дорожніх загороджень та розбудову мережі укриттів.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на LRT.

План оборонної політики Вільнюса складається з двох основних частин.

«Частина плану, присвячена підтримці оборони, включає план дій зі створення парку засобів контрмобільності, екосистеми безпілотників з новим льотним майданчиком, військової комендатури і пункту з питань прийому німецької військової бригади НАТО, яка розміщується у Литві. Частина плану про посилення цивільної оборони охоплює мережу сховищ, плани евакуації та комунікацію з городянами», - йдеться в повідомленні.

Мер Валдас Бенкунскас зауважив, що Вільнюс - це столиця, а отже, ціль і мішень номер один. «Звичайно, наше географічне положення близьке до кордону з Білоруссю, за кількадесят кілометрів, біля нас є Білоруська атомна електростанція в Островці, від якої також є загроза», - сказав він.

Читайте також: Щороку 0,25% ВВП на допомогу Україні: що передбачає безпекова угода з Литвою

У межах оборони міста планується, зокрема, закупити бетонні дорожні загородження, «зуби дракона» та сталеві збірні «їжаки». Очікується, що ці засоби будуть закуплені вже наприкінці цього року, їхня вартість може становити до 1 млн євро.

За словами Бенкунскаса, цього літа на Шешкінських пагорбах (локація на півночі Вільнюса) планується створити трасу для безпілотників. Ця територія буде обладнана злітними майданчиками, сітками, огорожами, перешкодами та спеціальною поверхнею для тренувань. Майданчик буде відкритий для всіх охочих, на ньому можна буде тренуватися з дронами, забронювавши час в електронній системі.

Зазначається, що восени столичний муніципалітет має намір поновити плани евакуації, але вони не будуть публічними. Також планується збільшити кількість сховищ. За словами Бенкунскаса, наразі у Вільнюсі налічується 672 сховищ, в яких на короткий час може укритися близько 50% населення міста.

«Згідно з національним законодавством, цей показник повинен становити не менше 60%. Але наша мета - не зупинятися на 60%, цього року ми хочемо досягти 100%-го охоплення всього Вільнюса відповідною мережею укриттів», - сказав мер.

Читайте також: Литва висловила Росії протест через порушення повітряного простору

Муніципалітет також має намір встановити 52 додаткові сирени попередження та випустити паперовий довідник з найважливішою інформацією про те, як поводитися в екстремальній ситуації. До планів входить і створення виділеної телефонної лінії, мобільного додатка та придбання резервного радіообладнання.

Як повідомляв Укрінформ, у Литві вивчають досвід України, отриманий під час повномасштабного вторгнення РФ, у тому числі – щодо облаштування укриттів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-