Президентка Грузії прокоментувала відмову Євросоюзу виділити оборонну допомогу

Президентка Грузії прокоментувала відмову Євросоюзу виділити оборонну допомогу

Укрінформ
Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі вважає заяву посла ЄС Павела Герчинського про заморожування 30 мільйонів євро, виділених Євросоюзом Силам оборони Грузії, відповіддю на антиєвропейську риторику та дії грузинської влади. Також одна з причин – ухвалення закону про «іноагентів».

Про це повідомляє Эхо Кавказа, передає Укрінформ.

«За скасуванням навчань США послідувало рішення Євросоюзу заморозити 30 мільйонів євро, призначених для Сил оборони… Це відповідь на те, що всі їхні (західних партнерів – ред.) поради та застереження залишилися без відповіді (грузинської влади – ред.): навіть символічне зняття чи заморожування єдиного російського закону, який ні для чого і нікому не потрібен. Навпаки, з рупорів уряду нічого не чути, окрім як: ми «у будь-якому випадку» вступимо до Євросоюзу, або заяв на особистих сторінках у Facebook, що ці навчання проводилися «на благо обох країн», - прокоментувала рішення ЄС Зурабішвілі.

Вона ще раз нагадала, чому закон про «іноагентів» розглядається Європою як ознака переходу Грузії на «російську орбіту».

Читайте також: Зурабішвілі заявила про загрозу обороноздатності Грузії через перенесення військових навчань зі США

«Хоча це й відповідь (ЄС - ред.) на дурну та ворожу політику правлячої партії (Грузії – ред.) щодо них, водночас це попередження суспільству: наші партнери кажуть нам, що «вибір за вами» між Грузією з безпечним європейським майбутнім та переходом до ізольованої російської орбіти. Нам кажуть, що цей закон(и) і така недружня поведінка поки що несумісні з європейською чи американською підтримкою», - наголосила Зурабішвілі.

Як повідомляв Укрінформ, посол Євросоюзу у Грузії Павел Герчинський заявив, що лідери країн блоку погодилися призупинити вступ країни до ЄС. Також ЄС заморозив 30 млн євро, виділених на підтримку Сил оборони Грузії, на тлі антизахідного розвороту грузинської влади.

Європейська рада висловила серйозне занепокоєння останніми подіями у Грузії. У підсумковому документі саміту ЄС наголошується, що останні законодавчі ініціативи грузинської влади, зокрема ухвалення закону про прозорість іноземного впливу, а також утиски представників громадянського суспільства, фактично ведуть до зупинки процесу вступу Грузії до ЄС.

5 липня Сполучені Штати вирішили перенести на невизначений термін військові навчання із Грузією Noble Partner через перегляд двосторонніх відносин.

Фото: АА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-