ЄС знову закликав Росію визнати відповідальність за трагедію рейсу MH17

ЄС знову закликав Росію визнати відповідальність за трагедію рейсу MH17

Заява
Укрінформ
З нагоди 10-х роковин трагедії малайзійського рейсу MH17 Євросоюз засудив дії Росії та її поплічників і вчергове закликав РФ визнати свою відповідальність за збиття цивільного рейсу над тимчасово окупованою територією України.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться у заяві високого представника ЄС від імені всіх 27 країн-членів Європейського Союзу, повний текст якої оприлюднений сьогодні на сайті Європейської ради.

«Європейський союз підтверджує свою повну підтримку всім зусиллям із встановлення правди, справедливості та відповідальності, у відповідності із резолюцією Ради безпеки ООН 2166… Європейський Союз повторює свій заклик до Російської Федерації визнати відповідальність за цю трагедію, та повною мірою співпрацювати у здійсненні правосуддя», - йдеться у документі.

Як наголосив високий представник ЄС, 17 липня європейці вшанують пам'ять 298 безневинних людей, включаючи 80 дітей, громадян 17-ти країн, які загинули в результаті збиття рейсу MH17 Малайзійських авіаліній десять років тому. У цей день, який повертає людей до дуже важких спогадів, ЄС висловлює найглибші співчуття родинам і друзям тих, хто загинув.

Документ нагадує, що 17 листопада 2022 року суд у Гаазі засудив трьох осіб до довічного ув’язнення за їх роль у збитті рейсу MH17. Європейський Союз наголошує, що всі докази, представлені спільною командою слідчих в рамках судового процесу, та які були передані до Європейського суду з прав людини та до Міжнародної організації цивільної авіації (ICAO), чітко свідчать, що ракетна система земля-повітря «БУК», яка була використана для збиття рейсу MH17, без сумніву належить збройним силам Російської Федерації.

«Жодна операція Росії з дезінформації не може спростувати ці головні факти, що були встановлені законним судом», - наголошується у заяві ЄС.

Читайте також: У Нідерландах вшанують пам'ять загиблих у роковини трагедії МН17

Як ідеться у документі, Європейський Союз взяв до відома процедурні ініціативи Нідерландів проти Російської Федерації у Європейському суді з прав людини, а також подання, що були ініційовані Австралією і Нідерландами перед Радою ICAO, що є важливими кроками для досягнення правди, справедливості та відповідальності.

Як повідомляв Укрінформ, суд у Нідерландах визнав винними у справі про збиття літака рейсу MH17 екс-офіцера ФСБ і колишнього «міністра оборони «ДНР» Ігоря Гіркіна (Стрєлкова), генерала ГРУ Генштабу збройних сил РФ, главу «ГРУ ДНР» Сергія Дубинського та громадянина України Леоніда Харченка.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-