Конституційний суд Грузії прийняв позов Зурабішвілі проти закону про «іноагентів»

Конституційний суд Грузії прийняв позов Зурабішвілі проти закону про «іноагентів»

Укрінформ
Конституційний суд (КС) Грузії зареєстрував позов президентки Саломе Зурабішвілі проти закону про іноагентів.

Відповідну інформацію поширила пресслужба КС, повідомляє News Georgia, передає Укрінформ.

Реєстрація позову є необхідною умовою для того, щоб справу направили на засідання пленуму КС.

Відповідачем у справі виступить парламент.

На думку Зурабішвілі, закон, зокрема, суперечить 78-й статті Конституції Грузії, згідно з якою всі гілки влади в межах своїх компетенцій мають робити все можливе для інтеграції країни в ЄС і НАТО.

Читайте також: Лідери Євросоюзу погодилися зупинити вступ Грузії та заморозили оборонну допомогу - посол

Справа щодо законопроєкту безпрецедентна з двох причин, пише видання. По-перше, президентка Грузії до Конституційного суду ще ніколи не зверталася. По-друге, скарг щодо статті про євроінтеграцію досі не надходило. Цей запис в основний закон країни внесли тільки у 2017.

Раніше ЗМІ повідомляли, що, якщо суд визнає позов допустимим, заявники можуть подати клопотання про задіяння механізму призупинення закону до винесення остаточного рішення.

Як повідомляв Укрінформ, 15 липня Саломе Зурабішвілі подала позов до Конституційного суду з вимогою призупинити та остаточно скасувати дію закону «Про прозорість іноземного впливу».

Як повідомляв Укрінформ, слідом за нею позов до КС з вимогою скасування закону також направили понад 120 грузинських неурядових організацій. Про його прийняття до провадження досі не повідомлялося.

Попри заклики міжнародних партнерів, 28 травня парламент Грузії подолав вето президента на закон, офіційно названий «Про прозорість іноземного впливу». Він передбачає створення спеціального реєстру й оголошує носіями інтересів іноземного впливу неурядові та медійні організації, які отримують закордонні гранти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-