У Грузії діяльність деяких держустанов усе більше нагадує риторику Кремля - ISW

У Грузії діяльність деяких держустанов усе більше нагадує риторику Кремля - ISW

Укрінформ
Служба державної безпеки Грузії (СДБ), яка нещодавно викликала на допит кількох громадян Грузії, які служили добровольцями на боці українських сил, і звинуватила їх у «змові з метою повалення влади» і «тероризмі», своїми діями нагадує давні кремлівські наративи.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Так, СДБ викликала грузинського активіста і колишнього добровольця в Україні Лашу Чигладзе. Телеканал «Імеді ТВ», який належить до правлячої партії «Грузинська мрія», повідомив, що Чигладзе звинуватили у змові з метою повалення уряду та «підготовці терористичних актів».

Інший грузин, який воював добровольцем на боці України, Надім Хмаладзе також заявив про виклик СДБ на допит за звинуваченням у плануванні «державного перевороту» та «тероризмі». Хмаладзе повідомив, що СДБ викликали на допит третього громадянина Грузії, який воював добровольцем на боці українських військ.

«Стаття 410 Кримінального кодексу Грузії забороняє найманство, але грузинська влада не висунула звинувачення за цією статтею ні цим колишнім добровольцям, ні сотням інших грузинських добровольців, які воювали на боці України з 2014 року», - зазначають аналітики.

Вони зауважують, що раніше СДБ використовували стандартні кремлівські інформаційні операції проти грузинів, які протестували проти російського законопроєкту про «іноземних агентів» у травні 2024 року, зокрема звинувачували грузинів, які живуть за кордоном і воюють в Україні, та інших опозиціонерів у провокаціях і підбурюванні до протестів. У вересні 2023 року СДБ також заявили, що колишні грузинські чиновники, співробітники української військової розвідки грузинського походження та грузини, які воюють на боці України, готують насильницький переворот.

«Кремль регулярно використовує наратив «насильницького перевороту» в Україні для спотворення української Революції гідності та протестів за європейську інтеграцію України, а діяльність СДБ дедалі частіше віддзеркалює кремлівську риторику», - йдеться у звіті.

В ISW зазначили, що рішення грузинської влади допитати своїх громадян, які воювали в Україні, і висунути їм звинувачення свідчить про те, що правляча партія «Грузинська мрія», ймовірно, має намір цілеспрямовано підірвати довгострокові зусилля Грузії щодо євроатлантичної інтеграції, що сприяє продовженню російських гібридних операцій, спрямованих на розкол, дестабілізацію та ослаблення Грузії.

Читайте також: Більшість громадян Грузії вважають головним ворогом Росію

Аналітики також нагадали про нещодавнє опитування громадян Грузії, проведене «Кавказьким барометром», яке вказує на те, що 69% респондентів вважають Росію «головним ворогом» Грузії, а опитування Національного демократичного інституту, опубліковане в лютому 2023 року, показало, що 81% респондентів підтримують членство Грузії в ЄС, а 73% респондентів підтримують членство Грузії в НАТО.

Як повідомляв Укрінформ, СДБ Грузії почала викликати на допит грузинських добровольців, які воювали в Україні проти російських військ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-