Більшість країн ЄС дуже критично ставляться до «мирних ініціатив» Угорщини - Боррель

Більшість країн ЄС дуже критично ставляться до «мирних ініціатив» Угорщини - Боррель

Укрінформ
Більшість країн ЄС дуже критично поставилася до «мирних ініціатив» стосовно України з боку представників уряду Угорщини, яка наразі очолює ротаційне головування в ЄС.

Про це у Брюсселі на пресконференції за підсумками Ради міністрів ЄС із закордонних справ заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель.

«Ми проаналізували заяву та дії, що були імплементовані прем’єр-міністром та міністром закордонних справ Угорщини. З одним-єдиним винятком я можу сказати, що всі країни-члени мають дуже критичне ставлення до такої поведінки», - сказав він.

Боррель виступив із засудженням позиції міністра закордонних справ Угорщини, який на засіданні Ради безпеки ООН в ході виступу на запрошення головуючої в РБ Росії звинуватив ЄС у проведенні «політики підтримки війни» стосовно України.

«Дозвольте мені повторити це знову: Росія є агресором, у порушення Статуту ООН, а Україна є жертвою агресії , яка використовує своє фундаментальне право на самооборону. Це не про будь-яку істерику, це про те, щоб говорити правду. Європейський Союз не проводить про-воєнну політику, ми рішуче це відкидаємо. Єдиний, хто виступає за війну, це Путін, який закликає до розділу та капітуляції України як до передумови для будь-яких переговорів та будь-якого припинення вогню» - зазначив високий представник ЄС.

Він зауважив, що саме Путін нагадує про свою прихильність до війни у вигляді тисяч ракет, дронів та керованих бомб, які атакують мирні міста України, а також спробами нових наступів.

Читайте також: Наступний Саміт миру має пройти з Росією, але не на умовах Путіна - Боррель

«Тож, якщо у когось є бажання говорити про прихильників війни – треба говорити про Путіна, а не про Європейський Союз. Ми хочемо миру, ніхто не прагне миру більше за українців. Але для справедливого та тривалого миру ми маємо зберегти життя та незалежність України, забезпечити відповідальність за численні воєнні злочини, що вчиняються з початку війни. Будь-які інші так звані «місії миру», які ігнорують ці базові принципи, є лише на користь Путіну, і вони не принесуть миру», - наголосив Боррель.

За його словами, всі члени ЄС, за єдиним винятком, засудили таку поведінку Угорщини, а 25 країн прямо засудили дії угорського прем’єр-міністра та міністра закордонних справ, особливо з огляду на те, що Угорщина має відігравати об'єднавчу роль на позиції ротаційного головування в ЄС.

Високий представник нагадав про положення Угоди ЄС, за якою кожна з його країн є суверенною у власній зовнішній політиці, але водночас, як член Європейської спільноти, має співпрацювати в імплементації спільної зовнішньої політики ЄС. Це положення, за чинними угодами ЄС, є не бажанням, а обов’язком кожної з країн-членів.

У зв’язку з діями угорського головування в Євросоюзі Боррель заявив, що прийняв рішення провести наступну неформальну зустріч Ради міністрів ЄС із закордонних справ та Ради міністрів ЄС з оборони (Gymnich) не в Будапешті, як це планувалося раніше, а в Брюсселі, відразу після завершення сезону «літніх канікул». За його словами, 25 країн-членів були категорично проти проведення такої зустрічі в столиці Угорщини.

Читайте також: Гроші на зброю для України: Угорщина знову заблокувала фонд ЄС - Боррель назвав це соромом

Як повідомлялося, сьогодні у Брюсселі відбулося засідання Ради міністрів Євросоюзу із закордонних справ, головними питаннями якої були продовження допомоги від ЄС для України та розвиток ситуації на Близькому Сході.

За кілька тижнів до цієї зустрічі прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан за власною ініціативою здійснив візит спочатку до Києва, а згодом - до Москви та до Пекіна. Керівні інституції ЄС підкреслили, що він не мав жодних повноважень вести «мирні переговори» від імені Євросоюзу, а його місія, замість сприяння миру, вилилася у спробу умиротворення країни-агресора.

Під час Ради міністрів ЄС із закордонних справ, що відбулася сьогодні, Угорщина в черговий раз заблокувала пакет військової допомоги для України на суму близько 6 мільярдів євро в рамках міждержавного Європейського фонду миру. Законодавчі акти, які визначають таке фінансування, потребують консенсусного рішення, та вже більше року блокуються Угорщиною.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-