Василь Зварич, Посол України в Чеській Республіці
Варшава і Прага перебувають в авангарді допомоги Україні та захисту міжнародного права
25.07.2024 10:00

Нещодавно свою місію на посаді посла України в Польщі завершив Василь Зварич, якого призначено керівником дипломатичного представництва України в Чехії. Обидві країни – надзвичайно важливі союзники України у протидії російській агресії, а тому підтримання з ними високого рівня міждержавного діалогу є особливим завданням для Української держави.

Про підсумки своєї дипломатичної діяльності в Польщі та очікування від роботи в Чехії посол Зварич розповів в інтерв’ю власному кореспондентові Укрінформу у Варшаві.

УКРАЇНЦІВ І ПОЛЯКІВ НЕОДНОРАЗОВО НАМАГАЛИСЯ ПОСВАРИТИ

- Пане посол, ви два роки відпрацювали на цій дипломатичній посаді у Варшаві, до того двічі тривалий час працювали в Польщі й добре її знаєте. За чим найбільше сумуватимете?

- Це були надзвичайно цікаві й важливі роки служби в Польщі. Період інтенсивної роботи, високої динаміки політичного діалогу та співпраці в різних галузях. Як дипломат, я не можу дозволити собі сумувати. Треба дивитися вперед. Я впевнений, що набутий у Польщі досвід, як і попередньо в Туреччині та Сполучених Штатах Америки, буду й надалі ефективно використовувати на своєму професійному шляху.

Від’їжджаю з Польщі з почуттям передусім величезної вдячності до польського народу та Польської держави. Вдячності за військову, політичну й гуманітарну допомогу Україні, за прихисток мільйонів українців, які після повномасштабного російського вторгнення в лютому 2022 року в пошуку безпечного місця приїхали до Польщі й тут були прийняті з широкими обіймами.

- Як ви оцінюєте свою місію у країні над Віслою: що вважаєте своєю перемогою, а що, можливо, поразкою?

Ми зберегли в Польщі понадпартійну підтримку для України, високий рівень суспільної підтримки

- Не буде правильно мені самому оцінювати свою місію у Варшаві. Для мене працювати послом України в Польщі в цей складний час випробувань було великою честю і відповідальністю. Ми всі стали свідками того, як українців і поляків неодноразово протягом цих двох років системно намагалися посварити, грати на емоціях, трагічних сторінках історії, блокуванні кордонів. Російська агентура працювала в її традиційному стилі за принципом «розділяй і володарюй», вчиняла різні провокації. Але мудрість наших народів і нашого керівництва перемогла. Ми зберегли в Польщі понадпартійну підтримку для України, зберегли високий рівень суспільної підтримки. І я вважаю, що сьогодні, особливо після підписання Президентом України Володимиром Зеленським і Прем’єр-міністром Польщі Дональдом Туском угоди про безпекове співробітництво (8 липня у Варшаві, – ред.), стратегічне партнерство між нашими державами перебуває на вершині свого розвитку. Ніколи раніше ми не були так об’єднаними й настільки міцними, як тепер. «Разом – сильніші» – це не просто промовисте гасло чи мрія, це – реальне сьогодення наших відносин з Польщею. Це дієве єднання навколо принципу «за нашу і вашу свободу».

Хоча ми розуміємо, що є сили, які в цьому не зацікавлені, і вони ще намагатимуться підкидати каміння під колеса нашої співпраці. І тут важливо далі тримати стрій, не піддаватися на провокації. Ми повинні з повагою ставитися одне до одного і розуміти одну, випробувану впродовж нашої спільної історії, істину: коли українці й поляки об’єднують свої зусилля і ефективно використовують потенціал своїх країн, взаємодоповнюють його, тоді обидва наші народи перемагають, стають сильнішими й успішнішими. А коли ми впадаємо у вир взаємних негативних емоцій, непотрібних суперечок, нечесної конкуренції, то програємо поодинці, а радіє Кремль. Це вже було в нашій історії, і я впевнений, що ми зробили правильні висновки, щоб не повторювати помилок.

ПОЛЬЩА НАДАЄ 45-Й ПАКЕТ ВІЙСЬКОВОЇ ДОПОМОГИ УКРАЇНІ

- Що найбільш знакове ви б виділили у співпраці між Україною і Польщею протягом цих двох років?

Польща послідовно й цілеспрямовано виступає за членство України в НАТО

- Просто до відома лише кілька цифр: у 2022 році ми організували й забезпечили 45 візитів та зустрічей між українськими й польськими делегаціями, 40 телефонних розмов на найвищому і високому рівнях. У 2023 році – 51 візит та зустрічі, 25 телефонних розмов, а за перше півріччя 2024 року – 45 зустрічей і візитів та 13 телефонних розмов на найвищому і високому рівнях. Цифри промовисті, і варто пам’ятати, що кожен контакт має відображення та поступи в розвитку напрямів наших двосторонніх відносин.

З найважливішого, що перебувало в полі особливої уваги посольства в умовах російської агресії, – це безперебійне надавання військової допомоги Україні. З початку 2022 року Польща надала 44 пакети різних видів озброєння, військової техніки і боєприпасів. Загальна вартість різноманітної допомоги Збройним силам України, зокрема медичного забезпечення, перевищила 4 мільярди доларів США. У процесі реалізації тепер перебуває 45-й пакет, який складається, зокрема, із значної кількості боєприпасів для України. Польща бере участь майже у всіх коаліціях із зміцнення обороноздатності України, а в деяких, наприклад, коаліції бронетанкових сил, узяла на себе лідерство. Польща вже передала Україні 10 літаків МіГ-29 і працює над можливістю додаткового підсилення Повітряних сил України своїми літаками. Ми маємо розуміння, коли і за яких умов це може відбутися, і працюємо над цим разом з Польщею та іншими країнами-членами НАТО. 

Далі успішно функціонує логістичний хаб у Ряшеві. Тут можна дуже довго перелічувати, але головне, що не згасає ентузіазм для надавання допомоги, є розуміння реальної загрози від Росії, і особливо не відчувається так звана втома, а, навпаки, є бажання максимально сприяти перемозі України і встановленню справедливого миру. Саме справедливого, з відновленням територіальної цілісності України в міжнародно визнаних кордонах. У жодному разі не на злочинних умовах Путіна, а виключно на основі міжнародного права як найвищої гарантії миру і безпеки у світі.

Про високий рівень відносин між нашими державами свідчить ціла низка кроків. Зокрема, Президент Польщі Анджей Дуда взяв участь в інавгураційному Саміті миру в Швейцарії, де підтвердив тверду і непохитну підтримку Формули миру Президента України. Історичним став робочий візит до Польщі Президента України Володимира Зеленського 8 липня 2024 року, під час якого з Польщею була підписана одна з найбільш амбітних двосторонніх безпекових угод.

Нагадаю також, що свій перший закордонний візит новопризначений міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський торік здійснив саме в Україну, у символічний для українських дипломатів день – 22 грудня (День працівників дипломатичної служби України, – ред.). А вже в січні 2024 року Голова Ради міністрів Польщі Дональд Туск свій перший візит на цій посаді, поза межами ЄС, здійснив саме до Києва. Після цього, 28 березня 2024 року, у Варшаві відбулося друге з часу повномасштабного російського вторгнення в Україну спільне засідання урядів України та Польщі під головуванням Прем’єр-міністрів Дениса Шмигаля і Дональда Туска.

У 2024 році Україну з офіційними візитами відвідали маршалок сенату Малґожата Кідава-Блонська і маршалок сейму Шимон Головня. Парламент Польщі протягом останніх двох років ухвалив понад два десятки позитивних рішень на підтримку України та українців у Польщі. Але я особливо хочу подякувати сейму Польщі за нещодавнє рішення про визнання депортації кримських татар у 1944 році злочином геноциду. Це важливий крок, який відображає ставлення до геноцидної політики Кремля, що далі триває проти українського і кримськотатарського народів.

Глава польського уряду Дональд Туск зробив вагомий внесок в ухвалення рішень про виділення Україні пакету фінансової допомоги в рамках Ukraine Facility. Польська сторона активно лобіювала в ЄС рішення про початок передвступних переговорів з Україною. І ми також бачимо, як Польща послідовно й цілеспрямовано виступає за членство України в НАТО, за що дуже вдячні. 

Безумовно, це не вичерпний перелік знакових подій у наших відносинах. Але вже цього достатньо для усвідомлення масштабності українсько-польської співпраці.

- Якщо перед вами зараз сидів би ваш наступник на цій посаді, що б ви йому порадили?

- Я б обмежився міцним потиском руки і побажав йому, щоб тут, у Польщі, у середовищі близьких друзів поляків, він зустрів цей довгоочікуваний день Перемоги над російським агресором, який стане можливим також завдяки значній підтримці з боку Польщі. Це буде наша спільна перемога, спільна перемога українського і солідарного з нами польського народу, перемога всього вільного світу.

ПЕРЕКРИТТЯ КОРДОНУ – ЗРУЧНЕ ПОЛЕ ДЛЯ ПРОВОКАЦІЙ

- Польща та поляки з перших днів повномасштабного вторгнення Росії дуже активно підтримували Україну, рівень позитивного ставлення обох народів один до одного був надзвичайно високий. Натомість пізніше у відносинах почали проявлятися кризові явища: спочатку так звана зернова криза, а згодом – блокування кордону польськими перевізниками та аграріями. На сьогодні проблеми вдалося частково залагодити, але чи надовго?

Одним зі спільних результатів стала фактична заборона Євросоюзом імпорту російської та білоруської агропродукції

- Усі ці кризові явища, про які ви згадали, були тестом на міцність наших відносин, тестом на мудрість наших народів. І, на мою думку, ми його пройшли гідно. І Польща, і Україна зробили з цього правильні висновки. І я вірю, що ця трохи пожмакана сторінка уже перегорнута і відійшла в минуле. Кордон має залишатися недоторканним. Перекриття кордону через протест не має толеруватися за будь-яких обставин. І поляки, і українці побачили, що це хибна стратегія, яка лише поглиблює, а не розв’язує проблему, а з іншого боку, – це зручне поле для провокацій, зокрема через втручання ззовні, щоби нас посварити і зменшити рівень взаємної суспільної симпатії. Хто в цьому зацікавлений, ми знаємо.

Натомість ми обрали стратегію діалогу. Прем’єр-міністр України запропонував покроковий план дій, який був успішно реалізований. Одним зі спільних результатів стала фактична заборона Євросоюзом імпорту російської та білоруської агропродукції. Крім того, нам вдалося залучити до діалогу безпосередньо зацікавлені сторони – асоціації перевізників та аграріїв. І всі побачили, що люди, які щодня займаються цим бізнесом, розуміють проблеми одне одного, здатні говорити однією мовою і домовлятися.

Думаю, у подальшому, якщо і виникатимуть різні проблемні питання, зокрема у процесі передвступних переговорів між Україною і ЄС, стратегія діалогу переможе, і ми знайдемо спільні точки дотику та взаємовигідні рішення.

- Польща активно підтримує Україну на шляху до ЄС та НАТО, великі надії в контексті євроінтеграції України покладаються на польське головування в ЄС у першій половині наступного року. Водночас непоодинокими є думки, що Польща зрештою може гальмувати членство України в ЄС з огляду на економічні інтереси і захист власного ринку, проявом чого, власне, і були зернова криза і блокада кордону. Яка ваша думка з цього приводу?

Польща зацікавлена в якнайшвидшому переході України на стандарти й норми ЄС

- Треба, звісно, реально оцінювати ситуацію. Нам ніхто не обіцяє, що процес інтеграції буде безперешкодним, і ми повинні бути до цього готовими і працювати на випередження. Водночас я переконаний, що економічні інтереси Польщі лише виграють від членства України в ЄС, а не навпаки. Український ринок є надзвичайно привабливим, також для польських аграріїв. Наприклад, візьмімо польську молочну галузь: від експорту молочної продукції в Україну Польща отримує значні прибутки. Тому я не вірю, що в польському уряді знайдуться люди, які блокуватимуть чи, як ви сказали, гальмуватимуть членство України в ЄС. Думаю, що Польща зацікавлена в якнайшвидшому переході України на стандарти й норми ЄС, щоб працювати з нами за однаковими правилами і вимогами. А бізнес, як я уже сказав, здатний знайти взаємовигідні шляхи кооперації. Навіть більше, об’єднавши потенціал, зокрема в сільськогосподарській галузі, Україна й Польща можуть стати потужними гравцями на сільськогосподарському ринку не лише Європи, але й світу.

Одним із пріоритетів польського головування в Раді ЄС у першій половині 2025 року визначено розширення ЄС. Для України це – сприяння переговорному процесові про вступ України до ЄС. Польща під час свого головування в ЄС планує організувати та провести саміт ЄС–Україна, присвячений відновленню України та її прийняттю до Євросоюзу. Упевнений, що Польща й надалі демонструватиме послідовність у підтримці набуття Україною повноправного членства в ЄС.

У СЕРПНІ СТАРТУЄ ІНФОРМАЦІЙНА КАМПАНІЯ НАБОРУ ДО УКРАЇНСЬКОГО ЛЕГІОНУ

- Нещодавно була підписана безпекова угода між Україною і Польщею. Що в ній, на вашу думку, заслуговує на особливу увагу?

- Це насправді одна з найбільш амбітних угод серед тих, які Україна підписала в безпековій галузі. Важливим є запевнення з боку Прем’єр-міністра Польщі Дональда Туска, що кожне слово в цій угоді має значення і цей документ не залишиться тільки декларацією доброї волі сторін.

Українсько-польська угода справді містить ряд елементів, яких немає в інших таких угодах. По-перше, чітко прописано, що будь-яка форма двосторонніх зобов’язань або гарантій безпеки, наданих Україні її партнерами, не може бути альтернативою повноправному членству в НАТО. Членство в Альянсі визнано як найбільшу гарантію безпеки України.

По-друге, уперше саме в цьому документі згадується про вивчення можливості збиття у повітряному просторі України російських ракет і дронів, які випущені у напрямку Польщі. Таке рішення посилило б не лише захист українського неба, але й зміцнило б польську безпеку. Адже в ситуації, коли російські ракети влітають у повітряний простір Польщі (а такі випадки, на жаль, уже траплялися), збивати їх у Польщі за законодавством мирного часу є вкрай складною процедурою. В Україні ж повітряний простір закритий для цивільної авіації, і ті смертоносні ракети, що летять в напрямку Польщі й перебувають в полі зору польських радарів, значно легше ідентифікувати і збивати ще до ймовірного входження у повітряний простір Польщі.

По-третє, це створення на території Польщі українського легіону – добровольчого підрозділу ЗСУ зі складу громадян України, які проживають у Польщі. Цей проєкт має свою символічну та історичну сторони, оскільки сто років тому в Польщі уже створювали легіон армії УНР для спільної боротьби з більшовиками. Маємо також важливий досвід взаємодії в рамках ЛИТПОЛУКРБРИГу (Литовсько-польсько-українська бригада зі штабом у Любліні, – ред.). Тому є всі шанси на те, що цей проєкт буде успішно реалізований і масштабований також на інші країни, де проживають громадяни України. Після того як затвердимо з польською стороною технічну угоду, в якій, як кажуть, детально розпишемо свої ролі, у Польщі та в Україні стартуватиме інформаційна кампанія, щоб детально роз’яснити алгоритм рекрутингу добровольців. Зосереджуємося над тим, щоб вже на початку серпня все це запрацювало. Що цікаво, навіть до початку офіційної інформаційної кампанії наші консульські установи уже отримують зголошення від охочих увійти до українського легіону. І я вдячний тим українцям, які, проживаючи за кордоном, демонструють небайдужість і розуміння свого громадянського обов’язку, мають бажання долучитися до захисту Вітчизни від російського загарбника.

- Відомо, що 1 липня ви вручили копії вірчих у МЗС Чехії, а вже 2 липня – їх оригінали Президентові Чехії, що вважається безпрецедентним у дипломатичній практиці. Що це означає: посла України, якого не було у Празі два роки, вже зачекалися над Влтавою?

Мої пріоритети чітко визначені національними інтересами України, а це передусім перемога і справедливий мир в Україні

- Це означає, що 2 липня я офіційно розпочав свою місію на посаді посла України в Чехії після того, як два роки ця посада залишалася вакантною. Я щиро вдячний Президентові України Володимиру Зеленському за виявлену довіру та надану мені честь продовжити дипломатичну місію саме в Чеській Республіці. Варшава і Прага перебувають в одній системі координат, в авангарді захисту міжнародного права та міжнародної військової, політичної та гуманітарної допомоги Україні. Чехія є надійним партнером України. Чехія прихистила сотні тисяч українців, які були вимушені покинути свої домівки через російську агресію. Після двох років відсутності посла в цій країні призначення на цю високу посаду трактую як особливу відповідальність та довірений мені обов’язок зробити все можливе і неможливе, щоб наші відносини з Чехією ще більше зміцнилися й утвердилися на рівні стратегічного партнерства. Щоб чеське суспільство і влада ані на мить не сумнівалися в нашій глибокій вдячності за солідарність з Україною. І щоб ця наша вдячність та взаємна симпатія між нашими суспільствами були втілені в нові важливі спільні стратегічні проєкти, які сприятимуть зростанню взаємного економічного розвитку та добробуту громадян наших держав, зміцненню безпеки регіону і всієї Європи.

- Якими будуть пріоритети вашої роботи в Чехії?

- Мої основні пріоритети чітко визначені національними інтересами України, а це передусім перемога і справедливий мир в Україні, що полягає у відновленні територіальної цілісності України в міжнародно визнаних кордонах та притягненні агресора до відповідальності за злочини агресії. Далі – успішна відбудова й модернізація України, членство України в ЄС і НАТО. На кожному з цих напрямів роль Чехії буде важливою і відчутною, а міцні українсько-чеські відносини сприятимуть досягненню цих пріоритетів. Над цим працюватиму разом з моїми колегами в посольстві та всією державною командою. Тому побажайте мені успіхів і, як кажуть, далі буде. Переможемо!

Юрій Банахевич
Фото: МЗС

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-