У Європі говорять про зміцнення безпеки, але не готуються до цього - Клімкін

У Європі говорять про зміцнення безпеки, але не готуються до цього - Клімкін

Укрінформ
Європа наразі не має стійкого переконання, що мусить більше робити для зміцнення власної безпеки, хоча й говорить про це.

Таку думку висловив колишній міністр закордонних справ Павло Клімкін у відеопроєкті "Блог Ігоря Долгова", передає Укрінформ.

«Європа поки що не переконана, що вона має робити більше (для зміцнення безпеки – ред.). Вона говорить про це, але до цього не готується», - сказав дипломат.

Він зазначив, що крім доволі складних внутрішньополітичних процесів у багатьох європейських країнах, там наразі немає спільного бачення розвитку європейського оборонного комплексу.

У цьому контексті колишній очільник МЗС зауважив, що, зокрема, французи заявляють, що можуть виробляти «все що завгодно», зокрема літаки, ракети, мають ядерну зброю і пропонують на цій основі розвивати європейський ВПК. Водночас німці кажуть, що теж мають ВПК, але їхнє суспільство напівпацифістське, воно проти збільшення витрат на оборону, тому вони «щось куплять в американців, а щось - в ізраїльтян», зазначив дипломат.

«Всередині ЄС виникає фундаментальна різниця у поглядах – і стратегічних, і тактичних, що робити далі. З цим дуже-дуже складно», - констатував Клімкін.

На його думку, Україна у цьому сенсі має спиратися на північноєвропейські країни. Окрім того, на його думку, є шанс, що британські лейбористи краще порозуміються з Європою і розпочнуть спільні оборонні проєкти.

Читайте також: Клімкін: Для України спосіб співіснування з правими партіями у Європі не тактичний, а стратегічний вибір

«Є дуже класні проєкти, наприклад проєкт літака нового покоління, де є брити, італійці, японці… Є дуже цікаві конфігурації, але там не вистачає ані політичної волі, ані розуміння, як іти вперед», - зазначив дипломат.

Як повідомляв Укрінформ, експрезидент США Дональд Трамп заявляв, що Сполучені Штати «на 100 відсотків» залишатимуться в НАТО під його керівництвом доти, доки європейські країни «гратимуть чесно». Він застеріг європейські країни від зловживання підтримкою США та закликав збільшити видатки на оборону.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-