Глава МЗС Австрії - про «мирну місію» Орбана: Зараз не час для самопіару

Глава МЗС Австрії - про «мирну місію» Орбана: Зараз не час для самопіару

Ексклюзив
Укрінформ
Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан їздив до Москви на зустріч із Путіним без мандата ЄС і представляв там виключно себе, але зараз не час для таких "егопоїздок".

Про це в інтерв’ю Укрінформу заявив федеральний міністр Австрії з європейських та міжнародних справ Александер Шалленберг.

"Цілком очевидно, що Віктор Орбан їздив без мандата Європейського Союзу. Він говорив не від нас і не від ЄС, а лише від себе. Він знає європейську лінію. І, власне, я очікую, що головуюча в Раді ЄС країна і в своїх зовнішніх виступах дбатиме про збереження єдності Європейського Союзу", - прокоментував Шалленберг "мирну місію" Орбана до Москви.

Водночас, він нагадав, що ЄС разом з Угорщиною ухвалили 14 пакетів санкцій проти РФ через її агресію проти України. "Іноді вони (керівництво Угорщини – ред.) кажуть для внутрішньої аудиторії щось інше, аніж у Брюсселі. Нехай так буде", - додав він.

Глава МЗС Австрії вказав на те, що поїздка австрійського канцлера Карла Негаммера до Москви та подальша зустріч із Путіним у квітні 2022 року мала суттєву відмінність від поїздки угорського прем’єра, оскільки була узгоджена у т.ч. з керівництвом України.

Читайте також: Шалленберг - депутату проросійської партії: Будете нейтральними і коли на Австрію нападуть?

"Коли федеральний канцлер Карл Негаммер їздив до Москви, була велика відмінність – ми заздалегідь поінформували наших європейських партнерів. Негаммер спочатку побував у Києві, поспілкувався із Зеленським і чітко дав зрозуміти, що якщо ви цього не бажаєте, ми це не робитимемо. Український президент тоді сказав: "Спробуйте". Ми це узгодили, особливо з нашими українськими друзями. Ось у чому величезна різниця", - сказав він.

За словами Шалленберга, австрійська сторона також відмовилася від виступів у ЗМІ та фотографувань, а натомість Орбан їздив до Путіна з самопіаром.

"І ми ясно дали зрозуміти, що не буде жодних медійних виступів і фотографій. Мова йшла лише про те, чи можна раціонально говорити з російським президентом, щоб знайти вихід. Відповідь, на жаль, була: ні. Наша акція була скоординованою, а не індивідуальним кроком. Натомість дії Віктора Орбана були його егопоїздкою. Зараз не час для самопіарних вчинків", - заявив австрійський міністр.

Він також прокоментував висловлювання свого угорського колеги Петера Сійярто про те, що ЄС сприяє розпалюванню війни в Україні.

"Я вважаю це абсолютно надуманим. Ми вже бачили це під час виборчої кампанії в Європарламент, коли FPÖ (Австрійська партія свободиправо-популістська та проросійська – ред.) представляла ЄС як розпалювача війни і стверджувала, що він затягує війну. На моє переконання, це – дуже небезпечне впровадження російського наративу. Політики, які так аргументують, не розуміють, що вони грають на руку Путіну та дозволяють використовувати себе. Я вважаю таку лінію аргументації абсолютно безглуздою", - сказав Шалленберг.

Читайте також: Австрія вважатиме Росію найбільшим безпековим викликом в Європі

Як повідомлялося, на початку липня прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан після відвідування Києва здійснив несподівані візити до Москви та Пекіна, де намагався обговорювати "мирні ініціативи" щодо завершення війни в Україні. Лідери ЄС, включаючи президента Європейської ради Шарля Мішеля та високого представника ЄС Жозепа Борреля, зазначили, що прем’єр-міністр Угорщини, яка нині головує в Раді ЄС, не отримував жодних повноважень на проведення такої місії і діяв лише від власного імені.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-