Кремль створив мережу організацій для просування наративів у Білорусі та країнах Балтії

Кремль створив мережу організацій для просування наративів у Білорусі та країнах Балтії

Розслідування
Укрінформ
Адміністрація президента Росії контролює низку організацій і ресурсів у Білорусі, країнах Балтії, які просувають проросійські наративи.

Як передає Укрінформ, про це йдеться в розслідуванні білоруського проєкту «Бюро», підготовленому в партнерстві з Delfi Estonia і LRT.

Журналісти дослідили кілька документів, які отримали від джерел у європейській розвідці. Вони свідчать, що за просування російських інтересів на європейському напрямку відповідає Управління прикордонного співробітництва Адміністрації президента Росії. Як свідчить звіт, підготовлений для цього Управління, російські наративи в Білорусі, Молдові та країнах Балтії просуває мережа організацій. Це Российская ассоциация прибалтийских исследований (РАПИ) і Фонд «Историческая память» (ФИП), а також портали Ru.Baltic і «Евразия.Эксперт».

Читайте також: Російські атаки на Олімпіаду в Парижі - «словом і ділом»

При цьому РАПИ і Ru.Baltic більше орієнтовані на країни Балтії, у Бі лорусі та Молдові активно працює «Евразия.Эксперт». ФИП достатньо активний на всіх напрямках.

Журналісти отримали в своє розпорядження «медіаплан», розроблений у Росії, з прямою інструкцією, які події і яким чином потрібно висвітлювати в Білорусі з 10 по 16 липня 2023 року. Якщо порівняти публікації на порталі «Евразия.Эксперт» із кремлівською методичкою, то майже в десяти статтях кремлівські наративи повторюються слово у слово. Також ключові тези з кремлівської методички використала в кількох статтях газета адміністрації Лукашенка «СБ. Беларусь сегодня».

Фонд «Историческая память», заснований у 2008 році та підтримуваний російськими державними структурами, очолює одіозний історик та публіцист Олександр Дюков. Як ідеться у звіті фонду за 2008–2018 роки, ФИП створив розгалужену мережу підконтрольних неурядових організацій у різних країнах. У Білорусі такими організаціями є асоціація істориків «Союзная инициатива памяти и согласия» та інформаційний портал IMHOclub.by, білоруське товариство «Знание». Крім того, 2022 року фонд уклав угоду про співпрацю з Генеральною прокуратурою Білорусі, щоб дослідити «факти геноциду цивільного населення СРСР у роки Великої Вітчизняної війни та післявоєнний період».

Читайте також: Пропагандисти РФ адаптуються до нових реалій і зосереджуються на конспірології

На балтійському напрямку рупори кремлівської пропаганди стикаються з труднощами в роботі через заборону та блокування. Тому вони змінили свою стратегію і замість заборонених каналів трансляції наративів використовують переважно мережі Tik Tok і Telegram.

Управління прикордонного співробітництва Адміністрації президента РФ, яке курирує просування проросійських наративів, створене у 2018 році для «просування національних інтересів Росії на території колишнього СРСР». Три роки тому його перепрофілювали на європейський напрямок — країни Балтії, Молдову та Білорусь. Управління прикордонного співробітництва очолює Олексій Філатов. Відомство підзвітне напряму заступнику голови адміністрації Путіна Дмитру Козаку.

Читайте також: Роспроп через фейки про дітей намагається маніпулювати на тему російської мови

Як повідомлялося, наприкінці лютого The Washington Post, ознайомившись із понад 100 документами Кремля, отриманими європейською розвідувальною службою, повідомило, що Адміністрація президента РФ доручила групі політтехнологів створювати фейкові новини для просування через соцмережі наративів проти вищого керівництва України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-