Російська пропаганда створила за кордоном мережу з 800 каналів у Telegram

Російська пропаганда створила за кордоном мережу з 800 каналів у Telegram

Розслідування
Укрінформ
Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну та блокування традиційних засобів трансляції російської пропаганди Кремль активізував зусилля щодо поширення пропаганди за кордоном за допомогою Telegram.

Як передає Укрінформ, про це йдеться в розслідуванні «Новой газети. Європа».

В умовах, коли ЄС та США заборонили транслювати та тиражувати контент Sputnik та RT за «систематичну маніпуляцію інформацією та дезінформацію», а YouTube, TikTok, Facebook та Instagram заблокували їхні акаунти, російські провладні медіаресурси знайшли лазівку, яка дозволила їм навіть збільшити охоплення аудиторії за два роки повномасштабної війни.

2024 року «Новая» виявила в іноземному сегменті Telegram майже 800 проросійських каналів, які підтримують Володимира Путіна, поширюють теорії змови Кремля та перекладають репортажі з окупованого Донбасу 30 мовами. Сумарно їх читають 15,7 млн користувачів (передплатники різних пабліків можуть перетинатися). Щодня пости цих ресурсів переглядають у середньому 100 млн разів.

Читайте також: Кремль створив мережу організацій для просування наративів у Білорусі та країнах Балтії

Офіційні Телеграм-канали RT та Sputnik також успішно обходять блокування, у тому числі створюючи «дзеркала». У результаті їм вдалося збільшити кількість каналів з 35 до 54, а переглядів – у 1,5 раза.

Крім цього, в месенджері було створено щонайменше шість новинних сіток з 85 каналів, які ведуть мовлення десятками мов. Найбільшу сітку – InfoDefense – пов'язують із пропагандистом Юрієм Подолякою, на російськомовний канал якого підписано 2,8 млн користувачів. Вона включає 45 каналів різними мовами: від фарсі до словенського. З InfoDefense тісно пов'язаний інший проєкт - Node of Time.

Ще одну закордонну мережу – Surf Noise – створив російський провоєнний паблік «Рокот». Поширенням наративів Кремля займається німецький проєкт «Дружба», який перекладає повідомлення з інших пропагандистських ресурсів на німецьку, англійську та болгарську, а також організує поїздки до Росії. Мережу пов'язують із «Російським домом» у Берліні, правою партією «Альтернатива для Німеччини» та проросійською журналісткою Аліною Ліпп. До них належить ще один проєкт – HeilUkraine. Це канали російською, англійською, сербською та арабською мовами, чия робота «присвячена викриттю та засудженню українського неонацизму».

Читайте також: Пропагандисти РФ адаптуються до нових реалій і зосереджуються на конспірології

Ще одну сітку – UkrLeaks – веде колишній співробітник СБУ Василь Прозоров. У квітні 2022 року він створив німецький канал, а наступного місяця – французький. Нині проєкт UkrLeaks публікується 11 іноземними мовами — від англійської до словацької, нею підписано у сумі понад 163 тисячі користувачів.

У сотню найцитованіших ресурсів цих каналів входять «військкори», пропагандисти та медіа з Росії. Серед них близький до Міноборони РФ «Рибар» (Михайло Звінчук), телеведучі Руслан Осташко та Сергій Мардан, z-блогери Олександр Коц та Юрій Котенок, а також «Супутник», ТАСС та «РІА Новини».

Також розповсюджувати пропаганду Кремлю допомагають формально не пов'язані з ним місцеві ЗМІ та блогери. Майже половина з них зареєструвалися у Telegram після 24 лютого 2022 року. Серед них послідовники ультраправого протрампістського руху QAnon і ковід-дисиденти, наприклад французький блогер Сільвано Тротта. Вони поширюють міфи про американські біолабораторії та торгівлю дітьми в Україні, а також розповідають про боротьбу Путіна з «глибинною державою». У сумі на ці канали підписано понад 4 млн користувачів з усього світу, мережа особливо активна у США та Німеччині.

Також російська пропаганда поширюється у країнах колишнього СРСР, особливо активно – у Молдові, Білорусі та Вірменії (в останній налічується 40 прокремлівських каналів). Крім офіційних рупорів Кремля і сіток Телеграм-каналів, у російської пропаганди є більше 30 сайтів, що мають аналогічні цілі (наприклад, медіа-ресурс RuBaltic).

Як повідомляв Укрінформ, адміністрація президента Росії контролює низку організацій і ресурсів, які просувають проросійські наративи в Білорусі, Молдові та країнах Балтії. Це, зокрема, Російська асоціація прибалтійських досліджень (РАПД), Фонд «Історична пам’ять» (ФІП), портали RuBaltic і «Евразия.Эксперт».

Голова Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв в інтервʼю РБК-Україна заявив, що керівництво соцмережі Телеграм має вийти на контакт та вступити в діалог з українською владою, або месенджер буде заборонено як «Вконтакте» та «Одноклассники» у 2017 році.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-