Помер лауреат Нобелівської премії з фізики Лі Цзундао

Помер лауреат Нобелівської премії з фізики Лі Цзундао

Укрінформ
Лауреат Нобелівської премії з фізики 1957 року китайсько-американський науковець Лі Цзундао помер у віці 97 років.

Про це повідомляє The Washington Post, передає Укрінформ.

У спільному некролозі Інституту Лі Цундао при Шанхайському університеті Цзяо Тун і Китайського центру передової науки і технологій зазначається, що Лі помер у неділю у своєму будинку в Сан-Франциско.

Лі Цзундао народився в Шанхаї 24 листопада 1926 року. Під час навчання в університеті отримав стипендію від уряду для навчання в аспірантурі у США.

У 1946-1950 роках він навчався в Чиказькому університеті під керівництвом Енріко Фермі, нобелівського лауреата з фізики. У 1953 році Лі прийшов на посаду доцента у Колумбійський університет, де за три роки став наймолодшим професором. Він розробив модель для вивчення різних квантових явищ, відому як «модель Лі».

У 1957 році 31-річний Лі отримав Нобелівську премію з фізики разом з Чженьнін Янгом за роботу з дослідження симетрії субатомних частинок при їх взаємодії з силою, яка утримує атоми разом. Він став другим наймолодшим ученим, який здобув цю нагороду.

З 1962 року Лі став натуралізованим громадянином США, почесним професором Колумбійського університету в Нью-Йорку.

У 1970-х роках Лі неодноразово повертався на батьківщину, щоб читати лекції та заохочувати розвиток науки.

Читайте також: В Ірані нобелівську лауреатку засудили до додаткового року ув’язнення

Роботи науковця дали змогу поглибити розуміння фізики елементарних частинок, статистичної механіки, астрофізики та квантової теорії поля.

Як повідомляв Укрінформ, помер британський фізик-теоретик, лауреат Нобелівської премії Пітер Хіггс, який передбачив існування однієї з елементарних частинок – бозона, названого на його честь.

Фото: Nobelprize.org

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-