Зурабішвілі заявила, що європерспектива Грузії призупинена до виборів

Зурабішвілі заявила, що європерспектива Грузії призупинена до виборів

Укрінформ
Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі заявила, що перспектива членства країни в ЄС на сьогодні призупинена і повністю залежатиме від парламентських виборів 26 жовтня.

Про це повідомляє SOVA, передає Укрінформ.

«Це (членство в ЄС – ред.) — завдання всього нашого дня та всього суспільства. Це залежить від виборів. Усі чекають на нас. Все призупинено, але не зупинено, не заморожено та не переглядається назавжди. Це призупинення — перед виборами, щоб усі могли побачити, якою є воля населення Грузії», — наголосила Зурабішвілі.

За її словами, після волевиявлення громадян цей процес можна буде відновити, якщо ця воля буде виражена у «Грузинській хартії», підписаній практично всіма опозиційними політичними партіями.

Зурабішвілі переконана, що Грузія гідна того, щоб повернутися на шлях євроінтеграції.

«Ми гідні … повернутися на шлях, яким ми йшли, щоб не було надто пізно і ми не відстали ані від наших українських та молдовських партнерів, ані від інших. Ми - європейська країна. Ми пройшли довгий шлях до того, що дає нам право вимагати прискореного повернення на наш шлях. Це залежить від наших виборців», - заявила Зурабішвілі.

Як повідомляв Укрінформ, «Грузинську хартію», запропоновану президенткою Зурабішвілі, підписали представники понад 15 опозиційних партій та опозиційні члени парламенту. Документ передбачає створення тимчасового уряду після парламентських виборів 26 жовтня; проведення комплексних реформ, у тому числі скасування скандального закону про «іноагентів»; проведення дострокових парламентських виборів «у вільних та справедливих умовах». Приєднання до Хартії не зобов'язує йти на вибори єдиним списком.

Посол Євросоюзу у Грузії Павел Герчинський у липні заявив, що лідери країн блоку погодилися призупинити вступ країни до ЄС. Також ЄС заморозив 30 млн євро, виділених на підтримку Сил оборони Грузії на тлі антизахідного розвороту грузинської влади.

Читайте також: Конституційний суд Грузії прийняв позов Зурабішвілі проти закону про «іноагентів»

Європейська рада висловила серйозне занепокоєння останніми подіями у Грузії. У підсумковому документі саміту ЄС наголошується, що останні законодавчі ініціативи грузинської влади, зокрема ухвалення закону про прозорість іноземного впливу, а також утиски представників громадянського суспільства, фактично ведуть до зупинки процесу вступу Грузії до ЄС.

У Грузії 1 серпня запрацював реєстр для реєстрації профінансованих з-за кордону неурядових організацій (НУО) та ЗМІ, створений на основі суперечливого закону про «іноагентів».

Фото: AA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-