ЄС засуджує військову присутність Росії на окупованих територіях Грузії - Боррель

ЄС засуджує військову присутність Росії на окупованих територіях Грузії - Боррель

Укрінформ
Високий представник ЄС Жозеп Боррель у заяві до 16-тої річниці початку російсько-грузинської війни 2008 року засудив окупацію Росією територій Грузії.

Про це йдеться у заяві Борреля на сайті Європейської служби зовнішніх дій, передає Укрінформ. 

«7 серпня виповнюється 16 років від початку війни між Росією та Грузією у серпні 2008 року. Прихильність Європейського Союзу до мирного врегулювання конфліктів у Грузії залишається твердою. Ми знову засуджуємо військову присутність Росії в окупованих самопроголошених регіонах Абхазії та Південної Осетії, що є порушенням міжнародного права і зобов'язань Росії в рамках угоди з шести пунктів від 12 серпня 2008 року», - наголошується у заяві.

Боррель зауважив, що порушення прав людини потерпілого від конфлікту населення в Грузії продовжуються, у тому числі внаслідок політики «бордеризації», закриття пунктів пропуску та незаконних затримань з боку російських військових та де-факто влади.

«Обмеження свободи пересування мають припинитися, порушення прав людини мають розслідуватися, для всіх постраждалих слід забезпечити справедливість», – наголосив дипломат. 

За словами Борреля, Євросоюз виступає за мирне розв’язання конфлікту, зокрема за участі ЄС як учасника так званих Женевських дискусій.

Читайте також: Зурабішвілі заявила, що європерспектива Грузії призупинена до виборів

«Закликаємо усіх учасників Женевських дискусій конструктивно долучатися до обговорень задля повного виконання угоди з шести пунктів від 12 серпня 2008 року. ЄС підкреслює непохитну підтримку незалежності, суверенітету і територіальної цілісності Грузії у межах міжнародно визнаних кордонів», – наголосив Боррель.

Президентка Європейського парламенту Роберта Мецола та генеральний секретар Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич у соцмережі Х також висловили підтримку суверенітету та територіальної цілісності Грузії, а також європейським прагненням народу країни.

Як повідомлялося, 7 серпня 2008 року Росія розпочала війну проти Грузії, що в підсумку призвело до втрати контролю з боку Тбілісі над Абхазією та Південною Осетією.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-