Єврокомісія закликала Мексику арештувати Путіна, якщо він приїде на інавгурацію нової президентки

Єврокомісія закликала Мексику арештувати Путіна, якщо він приїде на інавгурацію нової президентки

Укрінформ
Європейська комісія закликала владу Мексики заарештувати президента РФ Володимира Путіна, якщо той буде присутній на інавгурації новообраної президентки країни Клаудії Шейнбаум.

Про це заявив речник ЄС з закордонних справ Петер Стано в інтерв'ю Euractiv, передає Укрінформ.

За його словами, членство Мексики в Міжнародному кримінальному суді (МКС) означає, що вона юридично зобов'язана заарештувати Путіна, якщо той прийме запрошення на церемонію інавгурації Шейнбаум в Мехіко, яка відбудеться 1 жовтня.

«Мексика (є – ред.) державою-учасницею МКС з 2005 року, з усіма юридичними зобов'язаннями, які з цього випливають. Тому ми віримо, що Мексика виконає свої зобов'язання як член МКС», - наголосив Стано.

Він додав, що Мексика взяла участь у мирному саміті у Швейцарії в червні, де «був досягнутий консенсус щодо того, що Росія повинна припинити війну проти України», і що «під час наступних голосувань в ООН Мексика... приєдналася до переважної більшості міжнародного співтовариства, яке засудило російську агресію і закликало Росію зупинити її».

Водночас Стано визнав, що «Мексика, як і всі інші країни, має право розвивати свої міжнародні відносини відповідно до власних інтересів».

Читайте також: До відкриття Олімпіади в Парижі активісти закликали до арешту Путіна

Як повідомлялося, Україна попросила Мексику заарештувати Путіна, якщо він приїде на інавгурацію нової президентки.

17 березня 2023 року Палата попереднього провадження МКС видала ордер на арешт президента РФ Володимира Путіна та російської дитячої омбудсменки Марії Львової-Бєлової за підозрою у незаконній депортації дітей і незаконному переміщенні українців в Росію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-