Гутерреш домагається постійного представництва країн Африки в Радбезі ООН

Гутерреш домагається постійного представництва країн Африки в Радбезі ООН

Укрінформ
Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш закликає держави-члени ООН терміново реформувати Раду Безпеки, зокрема ввести африканським країнам представництво в радбезі в статусі постійних членів.

Як передає власний кореспондент Укрінформу у Нью-Йорку, про це він заявив у понеділок в Радбезі ООН на дебатах високого рівня щодо усунення історичної несправедливості та посилення ефективного представництва Африки, скликаних Сьєрра-Леоне, яка головує в РБ в серпні.

За словами Гутерреша, склад Ради Безпеки ООН відображає баланс сил, що склався після Другої світової війни й не встигає за змінами у світі.

«У 1945 році більшість сучасних африканських країн все ще перебували під колоніальним пануванням і не мали права голосу в міжнародних справах, - сказав він. - Ми не можемо змиритися з тим, що провідний світовий орган з питань миру і безпеки не має постійного голосу для континенту з населенням понад мільярд людей... Ми також не можемо змиритися з тим, що погляди Африки недооцінюються в питаннях миру і безпеки, як на континенті, так і в усьому світі».

Гутерреш закликав усі держави взяти участь у Саміті майбутнього, що відбудеться у штаб-квартирі ООН у вересні, щоб, зокрема обговорити представництво Африки в Радбезі.

Читайте також: В африканських країн є запит на українські агротехнології - Висоцький

Водночас у заяві країн-членів Африканського Союзу, яку зачитав журналістам під час дебатів у РБ президент Сьєрра-Леоне Джуліус Маада Біо, зазначається, що Африка вимагає два постійних місця в Радбезі та два додаткових непостійних місця. Відповідно до заяви, визначити постійних членів має Африканський Союз.

Крім того, країни континенту закликають скасувати право вето в Раді Безпеки.

До складу Ради Безпеки ООН, що складається з 15 членів, входять п'ять постійних членів з правом вето - США, Велика Британія, Франція, Китай та Радянський Союз, місце якого захопила Росія. Решта 10 непостійних місць розподіляються між регіонами.

Три місця передбачено для африканських держав, два - для Азійсько-Тихоокеанського регіону, два - для Латинської Америки та Карибського басейну, два - для Західної Європи й одне місце для Східної Європи.

Читайте також: Світ має відповісти на рекордну спеку, зумовлену зміною клімату - Генсек ООН

У 2024 році непостійними членами РБ є Алжир, Сьєрра-Леоне, Мазамбік, Південна Корея, Японія, Еквадор, Гаяна, Швейцарія, Мальта і Словенія.

Питання справедливого представництва порушується вже кілька років, зокрема на рівні відповідної робочої групи Генеральної Асамблеї та міжурядових переговорів.

Як повідомляв Укрінформ, новий координатор системи ООН і гуманітарний координатор в Україні Матіас Шмале розпочав роботу.

Фото: ЕРА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-