Путіну не можна давати жодних хибних сигналів щодо підтримки України - німецький експерт

Путіну не можна давати жодних хибних сигналів щодо підтримки України - німецький експерт

Ексклюзив
Укрінформ
Розмови про можливе послаблення підтримки України з боку союзників, зокрема, Німеччини, можуть послати хибний сигнал Путіну, що стало б серйозною помилкою.

Про це в коментарі Укрінформу сказав директор берлінського аналітичного Центру Liberale Moderne Ральф Фюкс.

«Якщо Росія досягне успіху у своїй агресії, ціна для Європи буде набагато вищою, ніж ціна постійної підтримки України. Було б серйозною помилкою сигналізувати Путіну зараз про те, що Німеччина скорочує допомогу Україні. Кремль тільки й чекає, коли Захід втомиться», - зазначив Фюкс.

Він зауважив, що «німецьку громадськість вразила, як бомба» інформація з Міністерства фінансів ФРН про брак додаткових фінансових ресурсів для постачання зброї та боєприпасів в Україну,

Тим часом уряд уже почав «здавати назад», у тому числі через масову критику з боку Бундестагу та громадянського суспільства. Тож експерт упевнений, що «Німеччина й надалі буде сильним союзником України».

Він додав, що, безумовно, правильним є використовувати заморожені в Європі державні активи Росії на користь України. Але чи стане реальністю запропонована модель фонду в $50 млрд, і коли це відбудеться, невідомо. Крім того, зауважив Фюкс, ці гроші мають бути надані Україні на додачу, а не замість допомоги партнерів.

Читайте також: Треба думати про перспективи миру та підтримувати Україну, щоб не дати Росії перемогти - Шольц

Стосовно ймовірності ухвалення урядом ФРН рішення передати зрештою Україні далекобійні ракети Taurus, він висловив переконання, що те, чи візьме уряд Олафа Шольца на себе таке зобов’язання, вирішальною мірою залежатиме від ставлення адміністрації США.

Якщо буде тиск з боку Вашингтона в цьому напрямку, федеральний уряд може зрушитися з місця. Інакше слід сподіватися на нову політичну конфігурацію після майбутніх парламентських виборів у Німеччині, зауважив експерт. Поки що у відомстві канцлера, за його оцінкою, переважає стурбованість тим, що використання ракет Taurus проти цілей у глибині Росії може призвести до подальшої ескалації війни.

«Ми міркуємо про якісь «червоні лінії» Путіна замість того, щоб демонструвати силу. Єдина мова, яку розуміє Кремль, - це військове стримування», - підкреслив Фюкс.

Читайте також: Німеччина планує цьогоріч передати Україні ще два IRIS-T та 30 танків Leopard

Останнім часом у Німеччині точиться бурхлива дискусія щодо ситуації з бюджетом на 2025 рік у контексті військової допомоги Україні. Із заяв урядовців випливає, що з наступного року планується використовувати на таку допомогу переважно прибутки від заморожених активів РФ у рамках механізму, запропонованого лідерами країн G7 у червні цього року. Наразі відбуваються активні консультації щодо реалізації цього механізму, гроші планують передати Україні наприкінці року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-