В ЄС засудили переслідування Росією журналістів, які висвітлюють операцію у Курській області

В ЄС засудили переслідування Росією журналістів, які висвітлюють операцію у Курській області

Укрінформ
В ЄС засудили відкрите ФСБ провадження стосовно італійських журналістів, які знімали матеріали в районі Суджі Курської області, що відкрите за статтею про незаконний перетин кордону.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті Ради Європи для захисту журналістики та безпеки журналістів.

"Європейська федерація журналістів (EFJ) приєдналася до своєї італійської філії FNSI, рішуче засудивши те, що вони назвали російськими погрозами притягнути до відповідальності італійських журналістів, які висвітлюють український контрнаступ у Курській області Російської Федерації", - йдеться у повідомленні.

Фото за сайту: fom.coe.int
Фото із сайту: fom.coe.int

EFJ очікує, що розслідування стосовно російських погроз двом італійським журналістам телеканалу RAI Стефанії Баттістіні та Сімоне Трайні буде проведене якнайшвидше. Окрім того, їм потрібно забезпечити захист у разі необхідності.

Повідомляється, що журналістам також погрожували проросійські блогери, зокрема, вбивством.

У заяві також нагадали, що раніше італійський письменник (який дотримується проросійських поглядів - ред.) Ніколай Лілін опублікував відео, у якому назвав обох журналістів "відсталими", "пронацистськими пропагандистами" та "помічниками терористів". Також були погрози вбивством.

Читайте також: Москва заявила, що не вестиме мирні переговори на тлі операції ЗСУ в Курській області - ЗМІ

У Раді Європи зауважили, що такі переслідування заважають журналістам інформувати людей про поточні дії у Курській області.

До засудження приєдналися також італійські журналістські профспілки - Usigrai та Fnsi.

"Журналістика не є злочином", - йдеться у їх спільній заяві.

Як передає Укрінформ, російська ФСБ відкрила провадження стосовно журналіста CNN та українських кореспондентів, які знімали матеріали у районі Суджі Курської області. Провадження відкрите за статтею про незаконний перетин кордону.

У спецслужбі країни-агресорки заявляють, що іноземні репортери вели відеозйомку незаконно, їм загрожує до п'яти років позбавлення волі. Йдеться про журналіста CNN Ніка Пейтона Волша та кореспондентів Hromadske Олесю Боровик і Діану Буцко. Журналістів оголосять у міжнародний розшук.

Читайте також: Кремль запустив інформаційну кампанію для применшення втрат у Курській області - ISW

Раніше ФСБ заявила про відкриття провадження проти італійських журналістів Сімоні Трайні та Стефані Баттістіні, які працювали в Суджі. Пізніше МЗС Росії висловило протест послу Італії у зв'язку із цими подіями.

Офіційний представник МЗС Росії Марія Захарова також заявляла, що правоохоронні органи вивчають дії у Суджі журналістів американської газети The Washington Post. Вони побували у місті 17 серпня у супроводі військовослужбовців ЗСУ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-