Філіппіни заявили про обстріл їхнього літака військовими Китаю

Філіппіни заявили про обстріл їхнього літака військовими Китаю

Укрінформ
Філіппінський літак, що здійснював патрулювання у спірному районі архіпелагу Спратлі в Південнокитайському морі, зазнав обстрілу сигнальними ракетами із одного з островів, на якому китайські військові облаштували військову базу.

Про це із посиланням на оперативну групу уряду Філіппін, що відповідає за реагування на інциденти в Південнокитайському морі, повідомляє Manila Times, передає Укрінформ.

Інцидент стався у четвер, 22 серпня, коли літак Бюро рибальства і водних ресурсів Філіппін у координації з береговою охороною країни виконував завдання із відстеження і перехоплення браконьєрів, які незаконно ведуть рибний промисел у виключній морській економічній зоні Філіппін у архіпелазі Спратлі.

Під час прольоту філіппінського літака поблизу рифу Субі (Subi Reef), на якому китайські військові створили штучний острів і збудували свою базу, з нього запустили кілька сигнальних ракет у бік повітряного судна сусідньої країни.

Філіппінська сторона заявила, що риф Субі розташований в її виключній морській економічній зоні, і літаки та кораблі Філіппін здійснюють законну діяльність у цьому районі, тоді як військові Китаю діяли небезпечно й безвідповідально, створивши загрозу для літака ВПС Філіппін та його екіпажу.

У Манілі закликали Пекін негайно припинити всі провокаційні та небезпечні дії, що загрожують філіппінським кораблям і літакам, які здійснюють законну та регулярну діяльність на території країни та у її виключній морській економічній зоні, а також не порушувати право всіх суден і літаків на свободу судноплавства і польотів у Південнокитайському морі.

Читайте також: Філіппіни заявили про небезпечні маневри ВПС Китаю над спірним районом Південнокитайського моря

Речниця МЗС КНР Мао Нін, коментуючи інцидент на брифінгу для ЗМІ, заявила, що 22 серпня було вжито контрзаходів проти «двох філіппінських військових літаків, які вторглися у повітряний простір КНР», та додала, що Китай неодноразово пояснював свою позицію із приводу суперечок із Філіппінами в Південнокитайському морі.

Як повідомляв Укрінформ, Берегова охорона Китаю в понеділок заявила, що філіппінське судно намагалося «незаконно» увійти у спірні води в Південнокитайському морі, проігнорувало неодноразові попередження і «навмисно зіткнулося» із китайським кораблем у «непрофесійний і небезпечний» спосіб.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-