Енергетична галузь Норвегії зіштовхується із загрозами з боку Росії

Енергетична галузь Норвегії зіштовхується із загрозами з боку Росії

Укрінформ
Служби безпеки семи європейських країн попередили норвезьких чиновників в енергетичній галузі, в тому числі найбільшого європейського постачальника газу Equinor, про російські загрози для енергетичного сектора Норвегії.

Про це повідомляє Reuters, передає Укрінформ.

На закритій зустрічі, в якій взяли участь представники служб національної безпеки Норвегії, Німеччини, Бельгії, Нідерландів, Фінляндії, Швеції та Ісландії, країни підкреслили роль Норвегії як ключового постачальника енергоресурсів до Європи.

«Ми бачимо розвиток історії, яка стосується не лише Німеччини чи норвезьких колег, але й усіх нас. Це загроза, яка походить від деяких партнерів, таких як Росія, включаючи не тільки шпигунські операції, але й ризик диверсій у деяких галузях», - сказав віцепрезидент Федерального відомства із захисту конституції Німеччини Сінан Селен.

У квітні в Німеччині були заарештовані двоє німецько-російських громадян за підозрою в підготовці диверсійних атак, у тому числі на американські військові об'єкти, що офіційні особи назвали серйозною спробою підірвати військову підтримку України.

Норвезькі спецслужби також наголосили на тому, що вони називають потенційною загрозою російського саботажу.

Читайте також: Європі є чому повчитися в України в питанні енергетики - експертка

«Коли ми сьогодні говоримо про саботаж, ми говоримо про Росію», - заявила голова норвезької контррозвідки PST Беате Гангаас, яка організувала зустріч у кулуарах енергетичної конференції ONS.

Норвезькі спецслужби цього року заявляли, що Росія «може вважати за доцільне» здійснити фізичні або цифрові диверсії проти об'єктів у Норвегії, головною мішенню яких є її нафтовий сектор.

Після повномасштабного вторгнення Москви в Україну Норвегія, країна-член НАТО, яка межує з Росією в Арктиці, стала найбільшим у Європі постачальником природного газу.

«Росія перебуває в тривалій конфронтації із Заходом, і це режим, який готовий йти на більший ризик. Тому, хоча ми не бачили жодних конкретних свідчень про плани зробити щось у Норвегії, розумно бути обачними і підвищити рівень безпеки», - заявив голова Норвезької розвідувальної служби віцеадмірал Нільс Андреас Стенсоенес.

Читайте також: Євросоюз після масованої атаки РФ закликав посилити військову підтримку України

Як повідомляв Укрінформ, Норвегія виділить додатково 1,1 мільярда норвезьких крон (понад 73 мільйони доларів США), щоб допомогти у відновленні пошкодженої енергетичної інфраструктури України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-