Ван Ї та Салліван проводять новий раунд стратегічного діалогу між Китаєм і США

Ван Ї та Салліван проводять новий раунд стратегічного діалогу між Китаєм і США

Укрінформ
Міністр закордонних справ КНР Ван Ї та радник президента США з питань нацбезпеки Джейк Салліван проводять у Пекіні новий раунд стратегічного діалогу між урядами Китаю і Сполучених Штатів, у ході якого обговорюватимуть російську війну в Україні.

Про початок переговорів, які триватимуть у середу і четвер, повідомили в китайському зовнішньополітичному відомстві, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Китайсько-американські відносини стосуються наших двох країн і всього світу. В останні кілька років вони були сповнені різного роду прикрих несподіванок, але під стратегічним керівництвом лідерів двох країн Сі Цзіньпіна і Джо Байдена ми досягли повернення на шлях мирного співіснування і взаємовигідної співпраці», - сказав перед початком зустрічі Ван.

Китайський топдипломат додав, що очікує на поглиблену і змістовну розмову зі своїм американським візаві, яка сприятиме подальшому здоровому і сталому розвитку китайсько-американських відносин (у МЗС КНР вказують посаду Ван Ї не як міністра, а як керівника Комісії ЦК КПК з закордонних справ, що дає йому статус головного зовнішньополітичного радника керівника Компартії і держави Сі Цзіньпіна – ред.).

Салліван зі свого боку зауважив, що це його перший візит до Китаю як помічника президента з питань нацбезпеки.

«Президент Байден зобов’язується відповідально керувати відносинами між Сполученими Штатами і Китаєм, щоб уникнути переростання конкуренції в конфлікт, та співпрацювати у сферах спільного інтересу», - сказав Салліван.

Напередодні його поїздки до Китаю в Білому домі анонсували, що серед питань, які обговорюватимуться в рамках нинішнього раунду стратегічного діалогу, буде і триваюча російська агресія проти України.

Читайте також: Китай стурбований повідомленнями про нову ядерну стратегію США

Як повідомляв Укрінформ, керівник Офісу Президента Андрій Єрмак заявив, що задекларована нейтральна позиція Китаю має передбачати зустріч із Президентом Володимиром Зеленським, особливо з огляду на те, що голова КНР вже провів кілька переговорів з Володимиром Путіним.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-